12.8.16

Μετατρέπουν τις συντάξεις σε φιλοδώρημα και προκαλούν - 40% μείωση στις επικουρικές και έπεται συνέχεια


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει για τις μειώσεις στις συντάξεις, αλλά το καράβι δεν γυρίζει πίσω. Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και ο “μαχαίρι” είναι δεδομένο, ξεκινώντας από τις επικουρικές και πηγαίνοντας προς τις κύριες συντάξεις.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται να επανυπολογιστούν ακόμη 800.000 επικουρικές συντάξεις και στο στόχαστρο των μειώσεων αναμένεται να μπούν περίπου 150.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν στα ΑΤΜ μειώσεις έως και 40%. Οι μεγάλοι χαμένοι θα προέρχονται από τον ιδιωτικό (ΕΤΕΑΜ), τους εμποροϋπαλλήλους, τους ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες, τους πρώην εργαζόμενους στην Οινοποιία, το προσωπικό της ΔΕΗ.
Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αναπροσαρμογής 1.230.000 επικουρικών συντάξεων θα χρειαστεί και τρίτο «κύμα» επανυπολογισμών τον Οκτώβριο. Η τρίτη και φαρμακερή θα περιλαμβάνει 120.000 συνταξιούχους από το ταμείο νομικών, συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας, της πρώην χωροφυλακής και αστυνομίας, δημοσιογράφους και ναυτικούς.
Η επιδείνωση θα είναι εντονότερη από το φθινόπωρο καθώς θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών του μερίσματος (από την 1η Ιανουαρίου 2016), του ΕΚΑΣ, των κύριων και επικουρικών συντάξεων (από την 1η Ιουνίου). Για παράδειγμα, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος που είδε ήδη τη σύνταξή του να κατεβαίνει από τα 225 στα 189 ευρώ (-16%) θα υποστεί περαιτέρω μείωση λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών και παίρνει στο χέρι από τον Οκτώβριο 153 ευρώ.
Και ενώ λοιπόν επικρατεί “τσουνάμι” μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις έρχεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος να υποστηρίξει πώς δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Τα στοιχεία όμως και οι αποφάσεις που η ίδια η κυβέρνηση έχει λάβει τον διαψεύδουν.
Πρώτον με την παρακράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ εδώ και ένα χρόνο που εφαρμόζεται επιφέρει μείωση πάνω από 100 ευρώ το μήνα στις υψηλές κύριες συντάξεις ενώ οι απώλειες είναι βαρύτερες για δικαιούχους δύο συντάξεων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι προνομιούχοι αλλά συνταξιούχοι λόγω χηρείας.
Δεύτερον από το τέλος Αυγούστου σε κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) η οποία θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα). Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα «κουρεύεται». Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).
Τρίτον με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου (ή του Οκτωβρίου αν υπάρξει καθυστέρηση) περικοπές θα υποστούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα.
Κατά τα άλλα όλα βαίνουν καλώς και οι συντάξεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα χωρίς μειώσεις και περικοπές. Έχουν καταντήσει κόπους μίας ολόκληρης ζωής να τους μετατρέψουν σε φιλοδώρημα και προκαλούν.