12.8.16

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κριμαία: Ο Β.Πούτιν διέταξε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία - Εμπλέκονται 350 μονάδες


Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ σε συναγερμό τέθηκαν και όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της. Και ο Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του προέβη σε στρατιωτικές ενέργειες μετακινώντας δυνάμεις προς την χερσόνησο.

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση για την ξαφνική ανάφλεξη που προκαλεί στην Κριμαία το Κίεβο μετά την δολοφονία ενός στρατιώτη και ενός στελέχους της FSB και το Κρεμλίνο την κάλεσε να λάβει θέση πριν μιλήσουν και πάλι τα όπλα. Η κατάσταση στην περιοχή θυμίζει μπαρούτι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.
Εν αναμονή λοιπόν των Στρατιωτικών Συμβουλίων σε Μόσχα και Κίεβο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού, μετά από εντολή του προέδρου Πούτιν διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας και της Μαύρης Θάλασσας να προχωρήσουν σε ασκήσεις με την εξέταση όλων των σεναρίων. Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία “Καύκασος 2016”.
Σύμφωνα με τα σενάρια της άσκησης, χερσαίες δυνάμεις, σε συνεργασία με αεροπορικές και ναυτικές θα απλώσουν “ομπρέλα” προστασίας πάνω από την Κριμαία με την αντιμετώπιση κάθε πιθανής επίθεσης. Από αποκατάσταση των μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών) και προστασία των αεροδρομίων, μέχρι και αντιμετώπιση σαμποτάζ στην παροχή νερού προς τους κατοίκους και χημικό πόλεμο.
Αυτό σημαίνει πώς θα λάβουν μέρος όλες τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει μεταφέρει η Ρωσία στην Κριμαία και όχι μόνο. Μονάδες μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, όπως και επιθετικών ελικοπτέρων, αλλά και τα πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα θα είναι έτοιμα να εξαπολύσουν πυραύλους αν χρειασθεί προς τα Ουκρανικά στρατεύματα αν αποφασίσουν να κινηθούν εναντίον της Κριμαίας.
Πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως περισσότερες από 350 μονάδες θα είναι αυτές που θα εμπλακούν στις στρατιωτικές ασκήσεις που θα έχουν διάρκεια μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί και όλα δείχνουν πώς η Ρωσία προετοιμάζεται ακόμη και για πόλεμο σε περίπτωση που το Κίεβο συνεχίσει στην πολεμική ρητορική του και απειλήσει τη Χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μαρκόβ δήλωσε πως η Ρωσία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις προσπάθειες της Ουκρανίας να σπάσουν τα σύνορα με την Κριμαία. "Η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει μια μαζική στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή και να είναι έτοιμη για έναν πραγματικό πόλεμο με την καταστροφή όλων των ουκρανικών ομάδων”, δήλωσε για να προσθέσει αμέσως μετά πώς “πρέπει να ότι η Ρωσία σχεδιάζει ήδη κάτι τέτοιο”.
Ο ίδιος μάλιστα ενέπλεξε και τις ΗΠΑ στη νέα αυτή κλιμάκωση, θυμίζοντας ότι είχε ξεκινήσει από την πλατεία Μειντάν, καλώντας ταυτόχρονα την Ουάσιγκτον να ζητήσει από την Ουκρανία να σταματήσει την οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια στην Κριμαία.