31.8.16

Τηλεοπτικές άδειες: Δόθηκαν οι 2 πρώτες, ως το μεσημέρι της Τετάρτης οι υπόλοιπες


Αργή και επίπονη είναι η - σε εξέλιξη - διαδικασία για τη δημοπρασία των 4 τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς εκπροσώπων των καναλιών, αλλά και της πενταμελούς επιτροπής που εποπτεύει τον διαγωνισμό, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια εκτιμάται ότι ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση με την υποβολή έγγραφων και σφραγισμένων προσφορών από τους δύο υποψηφίους που επικράτησαν στην πρώτη φάση.


Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την πρώτη τηλεοπτική άδεια, ακολούθησε μικρό διάλειμμα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ολοκληρώθηκε και η δημοπρασία για τη δεύτερη άδεια αργά το βράδυ. Με το ρυθμό αυτό αναμένεται οι ανακοινώσεις για τις 4 άδειες να γίνουν ως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες εκπροσωπούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).

"Όλα πάνε καλά"

Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Η αρχή της διαδικασίας

Ξεκίνησε από τις 07.00 η προσέλευση των στελεχών των καναλιών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στην Καλλιθέα, όπου θα διεξαχθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.
Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος
Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ισχυρότατα. Πρόσβαση στο κτίριο έχουν μόνο όσοι έχουν συγκεκριμένη εργασία να κάνουν και θα είναι διαπιστευμένοι εκ των προτέρων. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, "κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και όσοι επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών για το ηλεκτρονικό σύστημα ή δεν ξέρω τι άλλο το κάνουν γιατί δε θέλουν να πληρώσουν".
Μιχάλης Καριώτογλου: Πρόεδρος Singular Logic
Δρακόντια τα μέτρα ασφαλείας
Κάρολος Αλκαλάι, γενικός διευθυντής STAR CHANNEL
Κάρολος Αλκαλάι, γενικός διευθυντής STAR CHANNEL
Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
Εύη Κουτσαφτάκη
Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος ALPHA 
Θοδωρής Κυριακού, ANTENNA 
Στρατής Λιαρέλης, ΑΝΤΕΝΝΑ 

Ιβάν Σαββίδης, DIMERA
Πάνος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος STAR Investments (εκπρόσωπος Ανεξάρτητου Τηλεοπτικού Παρόχου)

news.gr