29.8.16

Υφεση και το 2016: Μείωση 0,9% του ΑΕΠ σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015 λόγω τουρισμού, κακής ψυχολογίας και μειωμένων δημόσιων δαπανών (upd)


ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 

του Πάνου Δαμουλιάνου
Ασχημα τα νέα στο τομέα του ΑΕΠ, αφού η ύφεση "καλά κρατεί" και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους: Όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου τα capital controls σε συνδυασμό με την μείωση του τουριστικού ρεύματος και την παγωμάρα που επικράτησε στην αγορά από τον Μάϊο και μετά λόγω των παρανοϊκών φορολογικών μέτρων που επέβαλαν για άλλη μια φορά οι δανειστές, υπονόμευσαν τις ελπίδες για τέλος της ύφεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015. Η δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων μάλιστα δείχνει πως η ύφεση ήταν μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης που έκανε λόγο για 0,7%.
Από το α' τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε κατά 0,2% αν και αρχικά η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για 0,3%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο, παρουσίασε μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να πάει καλύτερα, αλλά όχι τόσο όσο χρειάζεται για να μην κλείσει υφεσιακά η χρονιά. Το στοιχείο που βασικά ανέτρεψε την αισιοδοξία στην αρχή της χρονιάς ήταν η μη αναμενόμενη μείωση του τουρισμού, απόρροια του ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα τα έσοδα από τον τουρισμό αντί να αυξηθούν κατά 10% θα μειωθούν κατά 7% περίπου. Αντίστοιχα οι δημόσιες δαπάνες, επίσης ρίχνουν βαριά την σκιά στην ύφεση, αφού η περαιτέρω μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων "σκότωσε" τις ελπίδες για ανάπτυξη...
Σύμφωνα, πάντα, με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν ως εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%
• Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%)
• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).
 
Σε τριμηνία βάση, σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:
 
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,2%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%
• Μείωση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,5%).
• Μείωση 0,4% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,4%).
 
Εξάλλου, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε ετήσια βάση παρουσίασε μείωση 0,4 % έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση στις 12 Αυγούστου.
 
Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π., έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η αναθεώρηση της εκτίμησης του Α.Ε.Π. από την ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και μάλιστα επί το δυσμενέστερο επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία σέρνεται σε ύφεση, και μάλιστα ακόμη πιο βαθιά, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.
                           
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που βρίσκεται σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο. 
                                          
Αυτό είναι το οδυνηρό “αποτύπωμα” των εμμονών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
 
Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, με μείωση φόρων και δαπανών, προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων».