9.8.16

ΗΠΑ και ΔΝΤ πιέζουν για «κούρεμα χρέους»: Αν δεν γίνει αυτό «η Ελλάδα θα έχει το ΑΕΠ του 2008 το... 2036»


ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 1953 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2036, η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει εκ νέου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που είχε το 2008! Είναι επιτακτικότερη από ποτέ μια σημαντική ελάφρυνση χρέους το λιγότερο.
Δηλαδή μια ολόκληρη γενιά απλώς καταστράφηκε διότι το ΔΝΤ επέλεξε να ικανοποιήσει τα πολιτικά παιχνίδα Γάλλων και Γερμανών και δεν πίεσε για μια αναδιάρθρωση χρέους από το 2010, πριν την υλοποίηση των Μνημονίων παραβιάζοντας ακόμα και το ίδιο το καταστατικό του. Τελικώς οι κανόνες ισχύουν μόνο για τους Έλληνες. Οι άλλοι τους παρακάμπτουν το αποκρύβουν και με θράσος κουνάνε και το δάκτυλο.

Ο βασικός λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, αποεπένδυσης και υψηλής ανεργίας είναι αυτό το υπέρογκο χρέος
Όπως πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός χθες, η Ελλάδα θέλει την ίδια ευκαιρία που είχε η Γερμανία το 1953 όταν  της διαγράφηκε το μισό χρέος και μάλιστα με ελληνική υπογραφή.
Στην τελευταία εσωτερική αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έγινε από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office/IEO) επισημαίνεται ότι η μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην αρχή της κρίσης οδήγησε στην ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή
To Ταμείο συμμετείχε στη δανειοδότηση της Ελλάδας αν και γνώριζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επέτρεψε στους ξένους ιδιώτες επενδυτές να ξεφορτωθούν ομόλογα του ελληνικού κράτους.
Έτσι όμως η απομείωση του ελληνικού χρέους που έγινε το 2012 με το PSI στην ουσία ήταν άνευ αντικρύσματος και στην ουσία το βάρος μεταφέρθηκε από τους ιδιώτες στους Έλληνες φορολογούμενους .
Δηλαδή εν ολίγοις μας πήραν το πορτοφόλι και αν είχε μέσα 100 ευρώ κατάσχεσαν τα 50 και μας το έδωσαν πίσω. Εμείς τότε αναφωνήσαμε: «Ουφ, ξαλάφρωσα».
Ποιος φταίει που δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εγκαίρως; Το ΔΝΤ αποδίδει ευθύνες στους Ευρωπαίους που δεν αποδέχονταν το κούρεμα, στην ελληνική κυβέρνηση που συναίνεσε, αλλά και στους τεχνοκράτες του Ταμείου που υποχώρησαν στην πολιτική πίεση και παραβίασαν το καταστατικό του ώστε να προχωρήσει η έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας», παραδέχονται κυνικά στην τελευταία έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO) η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό του ΔΝΤ. 
Δηλαδή με πολιτική απόφαση οι Ευρωπαίοι μας «έθαψαν» η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου το αποδέχτηκε «ελαφρά τη καρδία».
Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να έχει κατέβει στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ ήδη από το 2010, γεγονός που θα έδινε τον χρόνο για ηπιότερη προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών, δεν θα οδηγούσε σε τόσο βαθιά ύφεση και θα απέτρεπε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Τώρα ήδη η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση.
«''Εδώ και τώρα'' κουρέψτε το χρέος» ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ανήμερα της συμπλήρωσης των 63 ετών από την διαγραφή του γερμανικού χρέους. Τη στιγμή που η διασωληνωμένη οικονομία της χώρας βρίσκεται στο όριο, ο πρωθυπουργός απευθύνει δραματική έκκληση προς δανειστές και ΗΠΑ.
 
Υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Αυγούστου 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της.
 
«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
 
Για να γίνει κατανοητό το έγκλημα που διέπραξαν οι δανειστές σε βάρος της χώρας ένα διάγραμμα με τον λόγο χρέους/ΑΕΠ δείχνει χαρακτηριστικά τι συνέβη από το 2009 και μετά. Στο έγκλημα βέβαια συμμετείχε και η τότε ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα και τώρα ταλανίζει την χώρα το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 καθώς με βάση το 15,6% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ μπήκε η χώρα στο επαχθές Μνημόνιο.
 
Greece Government Debt to GDP