28.8.16

ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α.ΤΣΕΛΕΝΤΗ Για «βόμβα» Ρίχτερ στην Ελλάδα μιλάει ο Γ.Παπαδόπουλος: «17 χρόνια ''σιωπής'' του εγκέλαδου είναι πάρα πολλά»


Καμπανάκι κινδύνου για βόμβα Ρίχτερ στην Ελλάδα κρούει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος μιλάει για αδράνεια στην αντισεισμική προστασία και ελπίζει η χώρα να μην το πληρώσει ακριβά. Είναι ο δεύτερος σεισμολόγος μετά τον Άκη Τσελέντη που μιλάει για μεγάλο σεισμό που έρχεται και θα κτυπήσει την Ελλάδα.
 
Αυτό που αποτελεί την κυριότερη πηγή ανησυχίας  για τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι ο Εγκέλαδος έχει να χτυπήσει στην ηπειρωτική Ελλάδα 17 χρόνια, δηλαδή, από το σεισμό της Αθήνας.
 
Σε συνέντευξή του o κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ξεχάσει πως είναι να χτυπούν 6 Ρίχτερ σε κατοικημένη περιοχή καθώς και ότι θα πρέπει να πάρει μαθήματα από το αντίστοιχο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιταλία.
 
Όπως εξηγεί υπάρχουν ομοιότητες  ανάμεσα στον φονικό σεισμό στην Πάρνηθα (το 1999) με το καταστροφικό χτύπημα στην καρδιά της Ιταλίας.
 
Αμφότεροι ήταν επιφανειακοί και ιδίου περίπου μεγέθους ενώ έλαβαν χώρα στον ηπειρωτικό κορμό και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ακόμη, τα κτίρια και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν αντισεισμική προστασία με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και να προκαλέσουν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, όπως και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
«Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από το δικό μας παρελθόν και από το πιο πρόσφατο παρελθόν της Ιταλίας. Η επανάληψη τέτοιων σεισμών στο μέλλον ενδέχεται να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα και θα πρέπει το αντισεισμικό σύστημα της χώρας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το ενδεχόμενο. Είχα πει παλαιότερα, και το επαναλαμβάνω, ότι υπάρχει μια αδράνεια στην αντισεισμική προστασία και ότι θα έρθει η ώρα που η χώρα αυτό θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά» σημείωσε  χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος
 
Υπενθυμίζουμε πως ο Άκης Τσελέντης είχε δηλώσει και αυτός με τη σειρά του: «Εκπλήσσομαι πώς “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς, διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με τη δικιά μας» (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ).
 
«Εκπλήσσομαι πώς “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς. Διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με τη δικιά μας. Ήταν “τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια” η συγκεκριμένη περιοχή» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον realfm και αναλύοντας το σεισμικό ιστορικό της ευρύτερης περιοχής της γειτονικής χώρας.
 
Και συμπλήρωσε ότι: «Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είχαμε σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή».
 
Ο καθηγητής σεισμολογίας, απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει, να ενεργοποιήσει ρήγματα στο ελλαδικό χώρο» απάντησε:
 
«Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα. Αλλά, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα η περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί».
 
Και συμπλήρωσε:
 
«Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα και να μάθουν, όπως έλεγε ο καθηγητής Δρακόπουλος “όχι να ζούμε με τον σεισμό αλλά να τον εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».
 
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι:
 
«Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία (...), άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν». Και πρόσθεσε: «Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».