24.8.16

Αυξάνεται εφιαλτικά ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία: Στους 120 οι νεκροί


ΛΗΨΗ ΑΠΟ DRONE ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 

Αυξάνεται με δραματικό τρόπο ο κατάλογος των θυμάτων του φονικού σεισμού των 6, 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας), στην κεντρική Ιταλία.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο αριθμός των νεκρών από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου έχει φτάσει πλέον στους 120 ενώ δεκάδες εξακολουθούν και παραμένουν οι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια των σπιτιών.

Το χωριό Ακούμολι είναι αυτό που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές αφού βρισκόταν σε απόσταση 5 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ.
Το χωρίο Αματρίτσε όπως και το Ακούμολι έχουν πρακτικά «σβηστεί» από το χάρτη όπως περιγράφει ο ιταλικός Τύπος, θέλοντας να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής.
Ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότζι, συντετριμμένος δήλωσε πως το χωριό του έχει γίνει σκόνη.
«Το χωριό έχει σβήσει. Δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες ανθρώπων», είπε ο Πιρότζι.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι χειρότερα από την Άκουιλα σχετικά με την κατάρρευση των κτιρίων. Όλες οι κατοικίες στο κέντρο που ήταν κατασκευασμένες από πέτρα έχουν καταρρεύσει, όπως και όλα τα παλιά σπίτια. Σε εκείνες που ήταν φτιαγμένες από τσιμέντο έχουν “σκάσει” οι τοίχοι. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τρεις ορόφους να έχουν συμπιεστεί και να έχουν γίνει ένας», δήλωσε ο Πάολο Κρεσέντζι, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στην Βάλε ντελ Βελίνο.
Οι κατολισθήσεις δυσκόλεψαν τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν έγκαιρα αφού κατάφεραν μετά από 3 ώρες να βρεθούν στις συγκεκριμένες περιοχές, χρονική διάρκεια, η οποία ίσως να ήταν μοιραία για πολλούς που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια.
Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ο αριθμός των αγνοουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που δίνει επίσημα η ιταλική κυβέρνηση κάτι που μπορεί να ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 200.
 «Ψάχνουμε ένα σημείο στο οποίο να μεταφέρουμε τους νεκρούς», δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι. Ένα μεγάλο μέρος του νοσοκομείου του χωριού έχει καταρρεύσει και οι κύριοι δρόμοι που οδηγούν στην κατοικημένη περιοχή παραμένουν κλειστοί.
Οι πιο σημαντικές ζημιές, με δεκάδες σπίτια που έχουν καταρρεύσει, καταγράφονται στα χωριά Αματρίτσε, Αρκουάτα και Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.
Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού πολλών τραυματιών βρίσκονται σε εξέλιξη σε τουλάχιστον πέντε χωριά της κεντρικής Ιταλίας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως δε θα σταματήσουμε να ψάχνουμε στα ερείπια  μέχρι να βρούμε και τον τελευταίο αγνοούμενο.
Οι προσπάθειες των πολιτών, των πυροσβεστών και όλων των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση όσο περισσότερων δυνατών αγνοουμένων θαμμένων  κάτω από τα ερείπια των κατοικιών  δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε τη νύκτα και θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 72 ώρες όπως λένε οι ιταλικές αρχές.

pronews