2.8.16

Τούρκος υπουργός Εμπορίου: «Το πραξικόπημα μας στοίχισε 100 δισ.ευρώ και έδιωξε όλους τους επενδυτές»


ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μία πραγματική οικονομική καταστροφή έχει υποστεί η Τουρκία λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος που στοίχισε ήδη στην χώρα το υπέρογκο ποσό των  100 δισ. ευρώ (300 δισ. τουρκικές λίρες) και ταυτόχρονα εκδίωξε όλους όσους ήθελαν να επενδύσουν στην χώρα.

Η πτώση της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να είναι ραγδαία διότι θα το θέλουν άλλωστε και παράγοντες του εξωτερικού.
Η προσπάθεια ανατροπής του Ρ.Τ.Ερντογάν έπληξε την οικονομία της γειτονικής χώρας η οποία ήδη είχε πληγεί από τις οικονομικές κυρώσεις της Μόσχας. Ήδη είχαν χαθεί περίπου 60 δισ.ευρώ από το «πάγωμα» των οικονομικών συναλλαγών και την πτώση του τουρισμού.
Το πραξικόπημα όμως εκτός από τον διχασμό στην Τουρκία προκάλεσε τεράστιες ζημειές στην οικονομία της. 
Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Bulent Tufenkci δήλωσε σήμερα ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα κόστισε 100 δισ. ευρώ (300 δισ. τουρκικές λίρες) στην τουρκική οικονομία! 
Ο υπουργός αποκαλύπτει σε τουρκική εφημερίδα: «Πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, όπλα, βόμβες. Τελικά, ίσως και να μην είναι μεγάλο το ποσό. Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα τα χρήματα», είπε, αναφερόμενος στις ζημιές του πραξικοπήματος
Ο υπουργός συμπλήρωσε και κάτι άκρως σημαντικό καθώς αποκάλυψε ότι εγκαταλείπουν την χώρα οι επενδυτές και δεν πρόκειται να ξαναέρθουν καινούριοι.
«Το πραξικόπημα έκανε την Τουρκία να δείχνει προς τα έξω σαν μια χώρα τριτοκοσμική. Κι αυτό δεν είναι καλό γιατί αποχωρούν επενδυτές. Η εικόνα με τα τανκ στους δρόμους και ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου ήταν καταστροφική».
Παρολα αυτά επιχέιρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Τουρκία άντεξε και η χρηματιστηριακή αγορά της δούλεψε κανονικά μεσα σε μερικές ημέρες. Μόνο που δεν είναι έτσι. Τα δύκολα έπονται
«Εάν το πραξικόπημα είχε συμβεί σε μια άλλη χώρα οι αγορές δεν θα είχαν ανοίξει νωρίτερα από μια εβδομάδα. Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, αλλά οι αγορές στην Τουρκία άνοιξαν κανονικά το Σαββατοκύριακο. Τα επιτόκια δεν αυξήθηκαν εξωπραγματικά και οι απώλειες στο Χρηματιστήριο ήταν περιορισμένες. Το έθνος στάθηκε ακλόνητο».
pronews