7.7.16

Ραντάρ TPQ-53 πλέον εντοπίζει και ιχνηλατεί τα UAV


Την επιτυχή επίδειξη της δυνατότητας εντοπισμού, αναγνώρισης και ιχνηλάτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της διαβίβασης των πληροφοριών σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου από το ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TPQ-37 ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Lockheed Martin.
Η επίδειξη των δυνατοτήτων του ραντάρ αντιπυροβολικού έλαβε χώρα στο πλαίσιο του πειράματος ολοκλήρωσης ελιγμού και πυρών (MFIX: Manoeuvre and Fires Integration Experiment) που διεξήχθη στο Fort Sill, της Οκλαχόμα. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του MFIX, που διεξάγεται σε ετήσια βάση, στρατός, βιομηχανία και πανεπιστημιακή κοινότητα αξιολογούν λύσεις σε επιχειρησιακές απαιτήσεις σε περιβάλλον πεδίου.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης το ραντάρ AN/TPQ-53 εκτέλεσε όχι μόνο εντοπισμό εχθρικών πυρών πυροβολικού (όπως πρωτίστως σχεδιάστηκε να εκτελεί) αλλά και αεροπορική επιτήρηση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τύπου το ραντάρ εντόπισε, αναγνώρισε και ιχνηλάτησε «αρκετά» μη επανδρωμένα αεροχήματα και μεταβίβασε τα δεδομένα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου προκεχωρημένης αεράμυνας περιοχής (Forward Area Air Defense Command and Control – FAAD C2).

Ταυτόχρονα το ραντάρ εκτελούσε την κύρια αποστολή του, τον εντοπισμό σε τομείς 90 ή 360 μοιρών, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη, ρουκετών, βλημάτων πυροβολικού και όλμων και την εξαγωγή δεδομένων βολής για την προσβολή από το φίλιο Πυροβολικού.
Με αυτό τον τρόπο, το στερεάς κατάστασης, κεραίας διάταξης φάσης ραντάρ επέδειξε ότι πρόκειται για αισθητήρα πολλαπλών αποστολών. Μέχρι σήμερα ο Στρατός των ΗΠΑ έχει παραλάβει περισσότερα από 60 ραντάρ AN/TPQ-53 ενώ έχει παραγγείλει περισσότερα από 100.
Μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να ανατεθεί η σύμβαση για την πλήρη παραγωγή σειράς που θα αυξήσει τον αριθμό των ραντάρ του τύπου που θα αποκτηθούν από τον Στρατό των ΗΠΑ σε περισσότερα από 170.
defence-point