21.7.16

Tζακ Λιου: «Να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το φθινόπωρο» - Οι εξελίξεις στην Τουρκία κινητοποιούν τις ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΙΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ «ΑΓΑΠΗΣΑΝ» ΛΟΓΩ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικότερα προς την πλευρά της Γερμανίας απέστειλε από το ελληνικό έδαφος ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσα στο φθινόπωρο!
 
Ο Τ.Λιου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η αναδιάρθρωση του χρέους να είνει μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ανάγκη να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο οι συζητήσεις για το χρέος»
 
«Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και το μίγμα πολιτικής μπορεί να διαφέρει. Είναι πολύ σημαντικές οι μεταρυθμίσιες που έγιναν στην Ελλάδα και είναι μεν θετικό το ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με την κρίση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα βοηθήσουν την Ελλάδα ναε επανέλθει στην ανάπτυξη. Βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες.
 
Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουννα αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος και πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας»
 
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους".
 
Όπως πρόσθεσε ο κ.Τσακαλώτος, με τον κ.Λιού "συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα" ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ.Λιού θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης "ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους».
 
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια δήλωση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έκανε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ και στου Financial Times.
 
Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τζακ Λιου χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα γεγονότα στην Τουρκία, για να ενισχύσει το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπουν στέρεες βάσεις στην ελληνική οικονομία.
 
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή] θα αλλάξει το κλίμα με το οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, απλά επειδή από μόνο του είναι το σωστό, και σε μία εποχή στην οποία η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της», είπε ο Τζακ Λιου
 
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι στην εξουσία η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση για τους Αμερικανούς ειδικά από τν στιγμή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα ήταν το λιγότερο χαρούμενες σε περίπτωση που το πραξικόπημα είχε στεφθεί με επιτυχία.
 
Άλλωστε ο Φ.Γκιουλέν υπενθυμίζεται ότι ζει στην Πενσυλβάνια και του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο από το αμερικανικό κράτος. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός του δεν θα μπορούσε να μη είναι γνωστός από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
 
Οι ΗΠΑ θέλουν τώρα την ενίσχυση της Ελλάδας για να μην υποστούν ένα παρόμοιο πλήγμα και εδώ. Άλλωστε συνειδητοποίησαν ότι  χώρα χρειάζεται άμεσα επανεξοπλισμό αλλά αυτό με «κουμπιά» δεν γίνεται, χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.
pronews