16.7.16

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συλλήψεις ΝΑΤΟϊκών Τούρκων στρατιωτικών που ευθύνονται για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 (vid, φωτό)

ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ - ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΕ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ 


του Βασίλη Καπούλα
Τεράστιο γεωπολιτικό παίγνιο βρίσκεται σε εξέλιξη  στην Τουρκία. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αναφέρεται ευθέως σε ανάμιξη των ΗΠΑ και του ιμάμη Φ.Γκιουλέν ενώ πηγές από τη Μόσχα αναφέρουν πως δεν ήταν και τόσο...πραξικόπημα. Πριν από λίγο έγινε διαρροή από το περιβάλλον του Ρ.Τ.Ερντογάν ότι ΝΑΤΟικοί Τούρκοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στα σπλάχνα της τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψαν το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 για να αποδυναμώσουν την τουρκική κυβέρνηση.

O Ρ.Τ.Ερντογάν προχωράει σε εκκαθαρίσεις "ΝΑΤΟϊκών" στρατιωτικών και γενικά όσων στηρίζουν ή διάκεινται θετικά προς τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι η απόφαση αυτή για 'πραξικόπημα" ελήφθη μετά την χτεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τ.Κέρι, που μίλησε για πρώτη φορά για τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μέχρι πρόσφατα οι Αμερικανοί μιλούσαν για "στρατιωτική παρέμβαση".
O Eρντογάν φέρεται ότι υποκίνησε ο ίδιος τοπραξικόπημα για να προχωρήσει στην αλλαγή Συντάγματος αν δεν το καταφέρει με εκλογές ή με δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα έπιασε όλους τους "αμερικανόφιλους γκιουλενιστές" και προχωράει σε μια μεγάλη εκκαθάριση του τουρκικού Στρατού.
Τέλος ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι όσοι συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24. 
Να σημειώσουμε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει "δει" το αμερικανοκινούμενο σχέδιο δημιουργίας κουρδικού κράτους αποτελούμενο από τουρκικά εδάφη.
Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πως ο Τ.Κέρι είναι εξαιρετικά νευρικός την ώρα που παραμένει στη Μόσχα για συνέντευξη τύπου με τον Σ.Λαβρόφ.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν 90 νεκροί, 1154τραυματίες ενώ έχουν συλληφθεί 1563 στρατιωτικοί.
200 στρατιωτικοί παραδόθηκαν στο αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
«Το στρατιωτικό πραξικόπημα απέτυχε». Τα παραπάνω διεμήνυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, μιλώντας τηλεφωνικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λίγη ώρα αφότου ο Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον κ. Σιμσέκ, «η κυβέρνηση έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο» και πολλοί από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα συνελήφθησαν.
Eξω από το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει σφοδρή ανταλλαγή πυρών.
Στη Μαλάτεια οι πραξικοπηματίες ανταλλάσουν πυρά με τους υποστηρικτές του Ερντογάν ενώ φορούν διακριτικά σε κόκκινο και άσπρο για να ξεχωρίζουν.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού φτάνει στο κέντρο διαχείρισης κρίσεως μετά την απελευθέρωση του.




pronews