14.7.16

Ενιαίο κέντρο βλέπει το Μαξίμου πίσω από την εμπλοκή στις δύο δίκες της Siemens


Ανταλλαγή ευθυνών 

Στον Άρειο Πάγο μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος για να ζητήσει την επίσπευση της εκδίκασης των δύο υποθέσεων της Siemens 

Κύκλωμα που λειτουργεί στο χώρο της δικαιοσύνης και έχει διασυνδέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπει η κυβέρνηση πίσω από την εμπλοκή στις δύο δίκες που αφορούν την υπόθεση Siemens. 

Η πρώτη είναι η δίκη για την ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ που αναβλήθηκε λόγω της μη παράδοσης μεταφρασμένου βουλεύματος στους κατηγορουμένους. Η δεύτερη αφορά τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, όπου είναι κατηγορούμενος ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης. H δίκη αυτή μετά τον αδόκητο θάνατο του Προέδρου του δικαστηρίου, πρέπει να επαναληφθεί, διότι κάποιοι δεν φρόντισαν να διοριστεί αναπληρωτής του Προέδρου, σε περίπτωση κωλύματός του, καίτοι ήταν γνωστό ότι ο εφέτης έπασχε από χρόνια ασθένεια.

Ενδεικτικό είναι το tweet του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου: «Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως φρόντισε να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;». 

Καθώς η υπόθεση πήρε πολιτικές διαστάσεις με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «Η δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση Siemens θα συνεχιστεί και οι υπεύθυνοι για την προσπάθεια αναβολής και ακυρότητας θα αναζητηθούν και θα διωχθούν».

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση και των δύο υποθέσεων. Επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος την Πέμπτη το πρωί θα μεταβεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ζητήσει από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου -όπως είναι μέσα στις αρμοδιότητές του- να παραγγείλει κατ' απόλυτη προτεραιότητα την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο. Ο πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου με την οποία συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, καίτοι η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική με αφορμή την τοποθέτησή της. 

Όσον αφορά τη δίκη για την υπόθεση της ψηφιοποίησης των παροχών του ΟΤΕ, κυβερνητικές πηγές έδειχναν χθες ως υπεύθυνο τον εισαγγελέα κ. Ντογιάκο. Εξηγούσαν ότι η μετάφραση έγινε εγκαίρως και το κείμενο διαβιβάστηκε στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα: «Στην συνέχεια όμως κάπου χάθηκε», έλεγαν και πρόσθεταν ότι «εκεί είναι και η ευθύνη την οποία θα αναζητήσουν και θα αποδώσουν τα αρμόδια όργανα». Συμπλήρωναν ότι όποιος το έπραξε γνώριζε ότι εξ αυτού του λόγου μπορεί να προκύψει ακυρότητα της δίκης. 

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Εφετών με διαρροές της απέδιδε ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών για καθυστέρηση στη μετάφραση του βουλεύματος. Το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται απολύτως τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επεσήμανε πως το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens μεταφράστηκε και απεστάλη στην Εισαγγελία Εφετών πριν από δύο μήνες στις 13 Μαΐου, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Στο πλαίσιο αυτό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης. «Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της προς την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές απέδιδαν και πολιτικές ευθύνες: «Είναι γνωστοί ποιοι σχετίζονται με την υπόθεση Siemens, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν τις μίζες σε μαύρες σακούλες. Είναι επίσης γνωστή η σχέση του Χριστοφοράκου με τη ΝΔ και όλοι θυμούνται πότε διέφυγε από την χώρα με διπλωματικό διαβατήριο» έλεγαν δείχνοντας την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεταν: «Είναι το ίδιο σύστημα που τώρα βιάστηκε να κάνει διαρροές για να καλύψει τον εισαγγελέα» αναφερόμενοι στην διαρροή της λεωφόρου Συγγρού. 

Η ΝΔ την Τρίτη έκανε διαρροή στην οποία ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να βρει τους υπαίτιους της αναβολής της δίκης δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν τις μίζες και ευθύνονται για την καθυστέρηση της υπόθεσης, θέλει θράσος για να κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ.
protothema