16.7.16

O Ρ.Τ. Ερντογάν θριαμβευτικά μπήκε στην Κωνσταντινούπολη! – Βομβάρδισαν την Αλικαρνασσό όπου βρισκόταν πριν - Εκρήξεις στην Πόλη (upd)


ΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ CNN TURK - ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 

του Γιάννη Πετρίδη
Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ερντογάν ένα Α319 στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ και μέσα μιας τεράστιας αυτοκινητοπομπής μπήκε θριαμβευτικά στην πόλη.
Σε διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος, μίλησε για "προδοσία" του "παράλληλου κράτους" και προειδοποίησε με "βαριά τιμωρία τους προδότες του πραξικοπήματος". Σημείωσε μάλιστα ότι "Είνai μια θαυμάσια ευκαιρία να καθαρίσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις. Θα τους διώχναμε στις κρίσεις".
Και είπε μάλιστα ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν τα F-16 των πραξικοπηματιών που βομβάρδισαν το σημείο που βρισκόταν στην Αλικαρνασσό! Και αποδεικνύοντας ότι τα F-16 που πετούν επάνω από την Κωνσταντινούπολη είναι των πραξικοπηματιών διερωτήθηκε "Τι κάνουν αυτά τα αεροπλάνα πάνω από την πόλη; Προσπάθησαν να με εμποδίσουν να προσγειωθώ. Εμείς τα πήραμε για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς της Τουρκίας, όχι για να κάνουν πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης"!
Έχοντας στο πλευρό τους τον γιο και τον γαμπρό του και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του φρουράς δήλωσε από ην αίθουσα του VIP του αεροδρομίου της Πόλης:
"Το μεσημέρια μάθαμε ότι υπήρξε κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθησε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Η ομάδα του παράλληλου κράτους προσπάθησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Ήταν κρυμμένοι για σαράντα χρόνια. Προδοσία και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Έχουμε τη ψήφο του λαού. Η κίνηση ήταν χάρη του Θεού γιατί θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις".
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι έχουν στα χέρια τους τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας και δήλωσε άγνοια για την τύχη του Αρχηγού των τουρκικών ενόπλεων δυνάμεων που είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους. Αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.   
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 120 συλλήψεις προσώπων τα οποία πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε χθες.
Ο Γιλντιρίμ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι την οριστική νίκη επί των πραξικοπηματιών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε ότι έχει δώσει τη διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίψουν τα εναέρια μέσα—αεροσκάφη και ελικόπτερα—που χρησιμοποιούν οι πραξικοπηματίες.
Ο Γιλντιρίμ εξήγησε ότι στασιαστές στρατιωτικοί συνεχίζουν να βάλλουν από αέρος.
Την ίδια ώρα το CNN Turk μετέδωσε πληροφορίες για 12 νεκρούς από τις εκρήξεις στο τουρκικό Kοινοβούλιο.
Παράλληλα, σε περισσότερους από 150 υπολογίζονται οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Ερντογάν και τους πραξικοπηματίες.
Εκρήξεις εξακολουθούν συγκλονίζουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη, με τους πραξικοπηματίες να ανοίγουν πυρ εναντίον κυβερνητικών κτιρίων.
Τουρκικά μαχητικά πετούν συνεχώς πάνω από την Κωνσταντινούπολη, αν και κανείς δεν ξέρει εάν ανήκουν στην κυβέρνηση ή τους πραξικοπηματίες (σ.σ.: την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν).
Στην Άγκυρα στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη πολυβολώντας και ρίχνοντας ρουκέτες στο Κοινοβούλιο, το υπουργείο Εσωτερικών και το προεδρικό μέγαρο.
Ταυτόχρονα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2 άτομα έχουν σκοτωθεί στην Κωνσταντινούπολη από τα πυρά των στρατιωτών εναντίον των διαδηλωτών στην γέφυρα του Βοσπόρου.
Στην έδρα του CNN Turk ελικόπτερα και στρατιώτες κατέλαβαν προσωρινά το κτίριο  ενώ ο σταθμός έχει σταματήσει να εκπέμπει σήμα. Από ότι δείχνουν τα πράγματα οι πραξικοπηματίες δίνουν μάχη για να καταλάβουν την Άγκυρα ενώ η Κωνσταντινούπολη, αν και με ισχυρές δυνάμεις πιστές στους πραξικοπηματίες δείχνει να έχει να επιστρέψει στον έλεγχο της κυβέρνησης.Μετά από λίγο όμως, πολίτες που έσπευσαν στο κτίριο έδιξαν τους στρατιωτικούς,
Επίσης έχει καταληφθεί στην αντεπίθεση των πραξικοπηματιών το κτίριο της Χουριέτ και του τηλεοπτικού δικτύου AHB και της εφημερίδας Σαμπάχ.
Ο αρχηγός των Γενικού Επιτελείου των τουρκικών δυνάμεων βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες αιχμάλωτος των πραξικοπηματιών.
Στην ουσία ουδείς γνωρίζει ποιος έχει τον έλεγχο στην Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Δείτε τις φωτογραφίες που αναπαριστούν την πορεία που ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν από την στιγμή που απογειώθηκε το αεροσκάφος του από το αεροδρόμιο του Νταλαμάν στις 02:00 μέχρι τη στιγμή που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 03:30.
Ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν απέναντι από την Ρόδο και μόλις ειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. 
Προτού προσγειωθεί μάλιστα έκανε 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή ανάμεσα στο Γκόνεν και την Μπίγκα μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να κατέβει το αεροσκάφος στο Ατατούρκ.



Τη λίστα με τους αξιωματικούς και στρατιώτες που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolou.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ενώ σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας στο πραξικόπημα εμπλέκονται 104 άτομα.
Δείτε τη λίστα: 
pronews