24.7.16

Τουρκία: Που είναι άραγε ο Mr. MIT και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ;


Μεγάλη εντύπωση προκαλεί σε παρατηρητές των εξελίξεων στην Τουρκία η εξαφάνιση από την επικαιρότητα δυο προσώπων τα οποία συχνά πυκνά εμφανίζονταν από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, πριν όμως το πραξικόπημα. Ορόκειται για τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Δρ. Χακάν Φιντάν.

Η εξαφάνισή τους από τη δημοσιότητα δημιουργεί την αίσθηση ότι το μέλλον τους στον καθεστωτικό μηχανισμό του Ερντογάν δεν είναι εξασφαλισμένο και θα πρέπει να περιμένουμε το προσεχές διάστημα ώστε οι εξελίξεις να μας επιλύσουν τις απορίες…
Ειδικά ο δεύτερος θεωρούνταν εκ των εξ απορρήτων του Ερντογάν και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού τον τοποθέτησε στην πιο ευαίσθητη υπηρεσία της χώρας. Ίσως και να μην τα πήγε τόσο καλά στο πόστο, αφού ουσιαστική προειδοποίηση για το πραξικόπημα δεν υπήρξε, ενώ δεν ήταν και λίγοι στις τάξεις της υπηρεσίας που συντάσσονταν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Βέβαια, αρκετοί ίσως θα θυμούνται την εποχή που ο Φιντάν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να αποχωρήσει από την ηγεσία της MIT και να κατέβει στον πολιτικό στίβο, κάτι που ουσιαστικά μπλόκαρε ο Ερντογάν, που τον «έπεισε» να γυρίσει στα καθήκοντά του. Στις 22 Ιουλίου Ερντογάν και Φιντάν συναντήθηκαν μετά από αίτημα του δευτέρου και συζήτησαν την κατάσταση, με τη γλώσσα του σώματος ωστόσο, να μην προδίδει την άνεση που κάποτε υπήρχε.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θεωρείται ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν, κάτι που επίσης μπορεί ενδεχομένως να ερμηνεύσει με θετικό ή αρνητικό τρόπο ορισμένες περίεργες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στο περιφερειακό περιβάλλον, τις ώρες του πραξικοπήματος και τις ημέρες που ακολούθησαν. Ίσως το μουστάκι με το οποίο εμφανίστηκε στη συνάντηση με τον Ερντογάν, να αποδειχθεί… πένθος.
Όσον αφορά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, η σύλληψη και κράτησή του από τους πραξικοπηματίες και η αντικατάστασή του από τον επικεφαλής στρατηγό της Α’ Στρατιάς που δεν έχει ακόμα περατωθεί, γεννούν αμφιβολίες για το μέλλον του στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μέλλον του να θεωρείται αβέβαιο στις επόμενες κρίσεις.

defence-point