2.7.16

Άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας στην Συρία ελέω Μόσχας: Αναγνωρίζει την Αλ Νούσρα ως τρομοκρατική και απαιτεί από την Jays-Al-Islam να αποχωρήσει από συριακά εδάφη!


των Θεόφραστου Ανδρεόπουλου και Βασίλη Καπούλα

Συνεχίζει να υποχωρεί σε όλα τα μέτωπα η Τουρκία ικανοποιώντας όλες τις ρωσικές απαιτήσεις και έτσι μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην οποία υπογράμμισε τους ισχυρούς ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς και σχέσεις των δύο χωρών εκφράζοντας την ελπίδα του να επιλυθεί η συριακή κρίση σύντομα (!)
αποφάσισε να ανακηρύξει την συριακή Αλ Κάιντα τη λεγόμενη Αλ Νούσρα, τρομοκρατική οργάνωση και να ζητήσει από την τουρκμενική Jays-Al-Islam να αποχωρήσει απ'ολα τα συριακά εδάφη τα οποία ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλοντας να αντιστρέψει τις οικονομικές ζημίες από την στάση που τήρησε έναντι των Ρώσων τους δίνει ότι ζητάνε προκειμένου να τους έχει εκ νέου με το μέρος του.
Επί της ουσίας εγκαταλείπει κάθε σχεδιασμό που είχε για την Συρία.
Προφανώς οι Τούρκοι μετά τις «περίεργες» επιθέσεις Κούρδων μαχητών και στην ιρανική μεθόριο, αλλά και την μη ελεγχόμενη πλέον σύγκρουση με το κουρδικό ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία, συνειδητοποίησαν ότι, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μεγάλο «Κουρδιστάν» που θα περιλαμβάνει τα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας, της Βόρειας Συρίας, του Βόρειου Ιράκ και ίσως και του Δυτικού Ιράν.
Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε από την υπεροπτική πολιτική Ερντογάν και Νταβούτογλου και ίσως αυτός τελικά ήταν και ο λόγος της αντικατάστασής του τελευταίου με τον Μπιλάλ Γιλντιρίμ
Κατά την διάρκεια συνάντησης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας:
Η Άγκυρα θεωρεί πλέον όχι μόνο το ISIS αλλά και την al-Nusra Front τρομοκρατική οργάνωση ενώ εγκαταλείπει και την ιδέα ανατροπής του νόμιμου προέδρου Μ.Άσαντ.
Επιπλέον η Τουρκία συμφώνησε ότι οι ομάδες της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης ή ότι έχει απομείνει από αυτή τελικά- να αποσυρθούν από εδάφη που ελέγχουν οι τρομοκράτες.
Επί του πρακτέου αφορά τους μαχητές της Jays-Al-Islam που υποστηρίζονται ευθέως απο την Άγκυρα και δρουν από την Ιντλίμπ μέχρι την ανατολική Δαμασκό.
Μάλιστα ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι η Τουρκία δέχτηκε «τους καινούριους κανόνες του παιχνιδιού, αν οι "μετριοπαθείς ισλαμιστές" δεν φύγουν από τις περιοχές που ελέγχουν οι τρομοκράτες θα θεωρηθούν ως τρομοκράτες και θα βομβαρδιστούν».
«Όσοι δεν θέλουν να χτυπηθούν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές να εγκαταλείψουν άμεσα τις θέσεις τους που ελέγχουν η Jabhat al-Nusra και ο ISIS. Η αντιπολίτευση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις της αλλιώς θα θεωρηθεί συνένοχη».
Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο στην μάχη κατά της τρομοκρατίας καθώς η Τουρκία «πουλάει» πλέον τους δικούς της ανθρώπους και υποτάσσεται στην θέληση της Ρωσίας η οποία επέμενε εξαρχής να συμπεριληφθεί η al-Nusra στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές ομάδες και να αποκλεισθεί από τις συνομιλίες.
Τέλος ο δήμαρχος της πόλης Kemer Mustafa Gul επανήλθε με νέα πρόταση προς τους συγγενείς του δολοφονημένου πιλότου.
Εκτός από κατοικία προσφέρουν και την κατασκευή ενός πάρκου στην μνήμη του Ρώσου πιλότου Oleg Peshkov!
Μάλιστα η τοποθεσία της ανέγερσης του μνημείου έχει καθοριστεί στο κέντρο του Kemer και τα κονδύλια έχουν βρεθεί…
«Θέλουμε να το χτίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τώρα που οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας ξαναχτίζονται» είπε ο Δήμαρχος.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πρέπει να είχε πληροφορίες για ανατροπή του. Δείχνει εξαιρετικά φοβισμένος και πιθανότατα έφτασαν φήμες στα αυτιά του ότι κάποιοι πέραν του Ατλαντικού θέλουν να τον «τελειώσουν». Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μαθευτεί κάποτε το παρασκήνιο της παραίτησης του Α.Νταβούτογλου, καθώς η Τουρκία δείχνει να κλείνει όλες τις «έχθρες» της με την έλευση του Μ.Γιλντιρίμ. Σημειώνεται ότι ο Α.Νταβούτογλου εμφανιζόταν μέχρι τώρα ως η φωνή της λογικής στην Τουρκία.
Σημεώνεται ότι όσον αφορά στο Ισραήλ, ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγόρησε τη γνωστή ΜΚΟ IHH, IHH Humanitarian Relief Foundation, την οργάνωση που χρησιμοποίησε η ΜΙΤ για τον στολίσκο με κατεύθυνση τη Γάζα λέγοντας:
"Με ρωτήσατε ποτέ πριν ξεκινήσετε; Πήρατε την άδεια μου";
Τέτοια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών στις θέσεις Ρ.Τ.Ερντογάν δείχνουν ότι ο Τούρκος ηγέτης τρομοκρατήθηκε τα μέγιστα από κάτι που έμαθε πρόσφατα. Κάτι που τον έκανε να αναζητήσει άμεσα συμμάχους στην περιοχή.
Το μπαράζ φιλίας δεν σταματάει εδω θα συνεχιστεί και με την Αίγυπτο του Α.Σίσι.

pronews