25.7.16

Προχωράει ο εκσυγχρονισμός των F-16; - Χρησμός Βίτσα προς Α/ΓΕΑ


 Μια δήλωση του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Δημήτρη Βίτσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή που έγινε στην ΕΑΒ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 orion, ερμηνεύθηκε ότι αφορά τον επικείμενο εκσυγχρονισμό των F-16.

Ο κ. Βίτσας απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ότι "σύντομα θα έρθει και η σειρά της ΠΑ για μια ανάλογη τελετή για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης που έχετε ανάγκη".

Τα δυο προγράμματα που η Πολεμική Αεροπορία έχει προτείνει είναι ο εκσυγχρονισμός τόσο των Miarage-2000 όσο και των F-16. Μάλιστα για τα F-16 έγινε πρόσφατα και παρουσίαση της κατασκευάστριας εταιρίας με τις λεπτομέρειες του εκσυχρονισμoύ των F-16 σε F-16 V, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο κόστος.



Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έχει επίσης προτείνει την αναβάθμιση ορισμένου αριθμού αεροσκαφών Mirage-2000 με κόστος που είναι ελαφρώς μικρότερο από ένα δισ. ευρώ.

Πηγές από το ΓΕΑ πάντως τηρούσαν σιγή ιχθύος και δεν ερμήνευαν την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Είναι ωστόσο πιθανό να αναφερόταν στα F-16, καθώς το πρόγραμμα αφορά όλο τον στόλο των αεροσκαφών και η αναβάθμισή τους θα δώσει στην ΠΑ ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς για την επόμενη 20ετία.

onalert