11.7.16

Εντολή Τσίπρα στον Τσακαλώτο: «Μετωπο Ελλάδας-Ισπανίας-Πορτογαλίας-Ιταλίας στο Eurogroup»

Εντολή για «σκληρή γραμμή» για «σθεναρή υποστήριξη» στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφορικά με το σημερινό Eurogroup όπου θα συζητηθούν τα ελλείμματα των 3 χωρών.


Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία, την Πορτογαλία κ και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσουν στο σημερινό Eurogroup που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.
Επίσης, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.
Το σημερινό Eurogroup θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, λόγω της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο, αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν σήμερα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, μετά την 5η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της πορείας της χώρας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν τέλος, για όλες τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στη Βρετανία.
Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο»
https://olympia.gr/