1.7.16

"Είμαι έκπληκτος απ' τους χειρισμούς με τη Cosco"


Οι Κινέζοι, δεν καταλαβαίνουν τα "κινέζικα" που ομιλεί η "κυβέρνηση"! Juan


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ζοού Ξιαόλι,εξέφρασε την έκπληξή του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. 

Όπως σημείωσε μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την Πέμπτη, η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι. «Το έργο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας, η σημασία της οποίας έχει ξεπεράσει την οικονομική συνεργασία και το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης», είπε ο πρέσβης.Αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, ο κινέζος πρέσβης Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες, αυτοπεποίθηση και πάθος».

Αναφερόμενος στις εργασίες της επίσκεψης, ο πρέσβης είπε ότι οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση που θα αντανακλά τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν τοΔεύτερο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και θα υπογράψουν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας για τις επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουν πλατφόρμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στη ζώνη "Belt and Road" και το έργο COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου του Μεταξιού στην Ξηρά,» είπε ο πρέσβης.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα σε αυτή την επίσκεψη: Πρώτον, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα. Δεύτερον, η COSCO πρόκειται να επεκτείνουν μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά. Τρίτον, το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές. Τέταρτον, η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.

Η Κίνα, εξήγησε ο πρέσβης, είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες από κοινού με την Ελλάδα στους ακόλουθους τομείς: Να συνεχίσουν να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη για θέματα βασικού ενδιαφέροντος, να αξιοποιήσουν τη ναυτική συνεργασία ως αιχμή δόρατος που θα οδηγήσει σε πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς, να προωθήσει το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, και να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. «Οι τέσσερις αυτοί τομείς αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά της συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Ζοού Ξιαόλι.

Η χωρητικότητα των εμπορικών της στόλων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του παγκοσμίου συνόλου. Πάνω από το ήμισυ του εισαγόμενου αργού πετρελαίου της Κίνας μεταφέρεται από τον ελληνικό εμπορικό στόλο. «Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και είναι ανοικτή σε τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα, θέτοντας την θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ελλάδας στο επίκεντρο της συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης», είπε.

Αναφερόμενος στα διεθνή θέματα, ο Ζοού Ξιαόλι είπε ότι η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι έτοιμη να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή που υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις, με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και πολιτικών δυνάμεων, και να επιλύσουν συγκρούσεις ειρηνικά.

«Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως τον καλύτερο συνεταίρο της, καθώς η Ελλάδα έχει τις ίδιες απόψεις με την Κίνα και απολαμβάνει μακρές και βαθιές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, που αποτελούν πολύτιμα μέσα για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής», σημείωσε. «Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη να μοιραστεί αυτά τα μέσα με την Κίνα», πρόσθεσε.


nooz.gr