6.7.16

Προέλαση Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία μετά από την απαίτηση Α.Μέρκελ για «κούρεμα» καταθέσεων


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 

Προέλαση Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία μετά την απαίτηση της Α.Μέρκελ για "κούρεμα" καταθέσεων. Πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των Ιταλών πολιτών αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου ηγείται ο Πέπε Γκρίλο, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα στη γειτονική χώρα.
 
Τρεις δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως το M5S ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, φθάνοντας περίπου το 30% των προθέσεων ψήφου και συνεχίζοντας την τάση που έχει εδώ και καιρό να αυξάνει την υποστήριξή του, την ώρα που η δημοτικότητα του Ρέντσι μειώνεται.
 
Επιπλέον, βάσει του εκλογικού νόμου που προβλέπει εκλογές σε δύο γύρους και τον οποίο πέρασε πέρυσι ο Ρέντσι, το προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων αυξάνεται δραματικά μέχρι και 13 μονάδες, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
 
Μία δημοσκόπηση της υπηρεσίας Ipsos που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Corriere della Sera δίνει στο M5S 30,6% των προθέσεων ψήφου καταγράφοντας άνοδο απο το 28,9% που του έδινε τον Απρίλιο, ενώ το PD πέφτει στο 29,8% από το 31,1%.
 
Μια έρευνα της Euromedia, που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, και μια δημοσκόπηση της EMG, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, έδιναν στο M5S προβάδισμα περίπου 0,5 της μονάδας επί του PD, ενώ μια δημοσκόπηση της Demos που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έφερνε το M5S δύο μονάδες μπροστά με 32,3%.
 
Τα κύρια κεντροδεξιά κόμματα και η Λέγκα του Βορρά με την Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ακολουθούν με περίπου 12-13% το καθένα. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες στην Ιταλία για το 2018. Όμως όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, βάσει του νέου εκλογικού συστήματος, το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα κέρδιζε εύκολα στον δεύτερο γύρο, αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα.
 
Η δύναμη του M5S στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών φάνηκε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα, όταν κέρδισε τις 19 από τις 20 αναμετρήσεις που διεκδικούσε στον δεύτερο γύρο, περιλαμβανομένης αυτής για την πρωτεύουσα, τη Ρώμη.
 
Φυσικά η προέλαση Πέπε Γκρίλο μόνο τυχαία δεν είναι μετά την σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίαςστην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Ρέντσι, να "κουρευθούν" οι καταθέσεις των Ιταλών καταθετών για να διασωθούν οι ιταλικές τράπεζες (δείτε πατώντας ΕΔΩ)!
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υποστηρίξει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ότι οι κανόνες που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτών σε περίπτωση που μια τράπεζα της ευρωζώνης χρειαστεί διάσωσης. 
 
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η Άνγκελα Μέρκελ θέλει "κούρεμα" των ιταλικών καταθέσεων!
 
Πρώτα «κουρεύονται» μέτοχοι και ομολογιούχοι και αν χρειαστεί καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ) για τυχόν διάσωση των ιταλικών τραπεζών! Και βέβαια, οι ομολογιούχοι δεν έχουν "ούτε παλιά λιρέτα", άρα πάνε για "κούρεμα" καταθέσεων!
 
Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι μετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Άλλος αξιωματούχος αναφέρει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in, με τους διαφωνούντες να τονίζουν ότι η Ιταλία συμφώνησε σε αυτούς οπότε πρέπει να τους τηρήσει.
 
Ένα bail-in όμως σε μια χώρα σαν την Ιταλία είναι σαν να βάζεις φωτιά σε έν σωρό με άχυρα.
 
Οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας υποχώρησαν περισσότερο την Τρίτη, προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και απειλώντας με μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ. 
 
«Η κρίση αυτή μπορεί να στείλει την Ιταλία ξανά στην ύφεση και να προκαλέσει μία κατάρρευση όπως η ελληνική κρίση, που θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη», γράφει το Reuters.
 
H Κομισιόν ενέκρινε την προληπτική γραμμή στήριξης ύψους 150 δισ. ευρώ για τις ιταλικές τράπεζες, όμως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο . Οι κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με θέματα διαχείρισης πιστωτικού και επενδυτικού κινδύνου και ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ.Δηλαδή πρόκειται γαι τα περίφημα παράγωγα.
 
Γι' αυτό οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται έτοιμοι να χαλαρώσουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μία εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει θετικά και την Ελλάδα.
 
Οι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση κάτι που επιτείνε την αίσθηση πολιτικής αστάθειας.
 
Σημειώνεται ότι ο Μπέπε Γκρίλο που προηγείται δημοσκοπικά του Ματέο Ρέντσι, επιθυμεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Κάτι βέβαια που συνταγματικά δεν προβλέπεται αλλά έχει την σημασία του.
 
«Η Ιταλία αντιμετωπίζει μία ισχυρή κρίση, που ενισχύεται με γεωμετρική πρόοδο», ανέφερε ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της εταιρείας Policy Sonar και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
 
«Το άμεσο έναυσμα αυτής, είναι η τραπεζική κρίση».
 
Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας υποχώρησε κατά 30% από τη στιγμή που η Μ. Βρετανία αποφάσισε υπέρ του Brexit, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής στο 57%. Την Τρίτη, υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,44%, φτάνοντας περίπου σε χαμηλό τριετίας.
 
Το πρόβλημα με την Ιταλία είναι ότι έχει και το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα με 133% του ΑΕΠ. Συνολικά το τραπεζικό ιταλικό χρέος (κόκκινα δάνεια) ανέρχεται στα 360 δισ.ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 25% του ιταλικού ΑΕΠ
PRONEWS