16.7.16

Πραξικόπημα στην Τουρκία


Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία καθώς τα διεθνή μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες με άρματα μάχης και στρατιώτες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. 


Στρατός και άρματα μάχης έχουν βγει στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και σε διάφορες πόλεις της ΤουρκίαςΣύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στην Άγκυρα ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μάρτυρες αναφέρουν ότι στον εναέριο χώρο πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα πετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού. 

Αναφορές μιλούν για τανκ και στρατιώτες στους δρόμους. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε απόπειρα κατάληψης του τουρκικού Πενταγώνου και από ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Λίγο μετά τις 22.30 οι στρατιωτικές δυνάμεις απέκλεισαν και τη γέφυρα του Βοσπόρου και tη γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέττου, και στρατιώτες παρατάχθηκαν στο σημείο.Το αεροδρόμιο Ατατούρκ βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο του στρατού. Όλες οι πτήσεις από και προς το Ατατούρκ έχουν ματαιωθεί.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

Ο στρατός έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και την κρατική τουρκική τηλεόραση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να εκπέμψει ανακοινωθέν. Η Hürriyet έκανε πρώτη λόγο στρατιωτικό πραξικόπημα και σημείωσε ότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan μετέβησαν δυνάμεις ασφαλείας. 



Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Τραπεζούντα και η Αττάλεια, κλείνοντας δρόμους. 

Πανικόβλητοι πολίτες τρέχουν στα ATM και κατά πληροφορίες στις δημόσιες υπηρεσίες ο στρατός έχει πάρει τα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων.





Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Άγκυρας. 

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού. στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντολή να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο. Το κυβερνητικό κόμμα και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσαν τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους

Στρατός: Έχουμε αναλάβει την εξουσία της Τουρκίας

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε στις 23.30 ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα «για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».



Έκκληση Γιλντιρίμ για ηρεμία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πριν από λίγο ότι «γίνεται μία προσπάθεια» για πραξικόπημα αλλά «η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει». «Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκική δημοκρατία. Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα, αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση» υπογράμμισε ο Γιλντιρίμ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.



Δείτε εικόνες από τις γέφυρες στον Βόσπορο:













Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016, 00:10

zougla