12.7.16

Ο “πάγος” Ομπάμα στον Τσίπρα και ο κανόνας του “όταν τρώμε δεν μιλάμε”!


Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος ε.α
Κάθε φορά που μετείχα σε επίσημα δείπνα κατά την διάρκεια διεθνών συσκέψεων/διασκέψεων, επισκέψεων κλπ, είχα την συνήθεια να καταγράφω τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων, προκειμένου να κωδικοποιήσω κάποια “pattern” συμπεριφοράς που χαρακτήριζαν τους καλεσμένους από πλευράς εθνικότητας, κουλτούρας, καθηκόντων, ενασχόλησης κλπ.

Έκπληξη μου είχε προκαλέσει ότι στα επίσημα δείπνα, πλην των χαιρετισμών και των μικρών ομιλιών από φιλοξενούντα και φιλοξενούμενο που έχουν κάποιον συμβολικό χαρακτήρα, στις συζητήσεις που διαμείβονται κατά την διάρκεια του δείπνου, ελάχιστα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικού χαρακτήρα αποτελούν κοινό θέμα συζήτησης. Οι περισσότερες συζητήσεις έχουν χαρακτήρα πολιτισμικό, ενημερωτικό, κοινωνικό και εν πολλοίς προσωπικό, στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις, να φανούν όλοι ευγενικοί και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Σε αυτό συμβάλλει και το πρωτόκολλο, που επιβάλλει συγκεκριμένο πλάνο θέσεων, πέραν του ότι μπορεί να εναλλάσσονται στις θέσεις γύρω από το τραπέζι άνδρες και γυναίκες.
Οι σοβαρές συζητήσεις και θέσεις εξωτερικής πολιτικής διεξάγονται κυρίως στις επίσημες συνεδριάσεις, σε διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις και πολλές από αυτές στο περιθώριο των διεθνών συναντήσεων και σε γεύματα εργασίας.
Όταν λοιπόν κ. Τσίπρα, πετάγεστε αυτόκλητα σε επίσημο δείπνο αυτής της μορφής και λέτε αφέλειες και κουταμάρες, για να δηλώσετε την παρουσία σας και να τραβήξετε την προσοχή με εξυπνακισμούς, σιβυλλικές δηλώσεις και αστεία, το μόνο που μπορείτε να προκαλέσετε είναι το συγκρατημένο γέλιο και την λανθάνουσα χλεύη των συνδαιτυμόνων ή έμμεσες προσβολές και επιπλήξεις, με όση ευγένεια επιβάλλεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Εσείς κ. Τσίπρα, προφανώς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τα τεράστια αυτά λάθη σας για την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τις επιπόλαιες, άκαιρες, και επιδεικτικές παρεμβάσεις σας, όπως αυτήν που κάνατε πρόσφατα στην συνδιάσκεψη των χωρών του ΝΑΤΟ προς τον Ομπάμα για τον Πούτιν, προκειμένου να δηλώσετε συμπλεγματικά την παρουσία σας και όπως ήταν αναμενόμενο, εισπράξατε άμεσα ειρωνική και απαξιωτική δημόσια απάντηση.
Η εξωτερική πολιτική και η εκπροσώπηση της χώρας απαιτούν προετοιμασία, μέθοδο, γνώση, εγκράτεια, ψυχραιμία, αυτογνωσία, συνέπεια, αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος, σεβασμό των άλλων, των διαδικασιών και του πρωτοκόλλου και κυρίως συγκρότηση!!!
Και δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν κτήμα σας!!!
militaire