25.7.16

Ο ιός Ζίκα στην Ευρώπη


Μετά την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, έφτασε και η σειρά της Ευρώπης. Το πρώτο μωρό με μικροεγκεφαλία, δηλαδή με τον ιό Ζίκα, γεννήθηκε στην Ισπανία, σύμφωνα με το France24! 

H μητέρα του νεογνού είχε διαγνωστεί με τον ιό από τον Μάιο, αλλά απόφασή της ήταν να κρατήσει το μωρό. Το μωράκι γεννήθηκε στην Καταλονία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κέντρου υγείας που μίλησε στο Reuters.



Το φύλο του μωρού, που γεννήθηκε με καισαρική τομή, δεν έχει αποκαλυφθεί για ευνόητους λόγους.
Σύμφωνα πάντως, με τις έως τώρα πληροφορίες από το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το μωράκι δεν χρειάστηκε να μπει σε ειδική αίθουσα ανάνηψης, αφού «όλα τα υπόλοιπα ζωτικά του όργανα είναι κανονικά», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της νεογνικής μονάδος του νοσοκομείου «Vall d'Hebron» της Βαρκελώνης, Φέλιξ Καστίγιο.
«Η μητέρα είναι καλά», δήλωσε η Έλενα Carreras, επικεφαλής του μαιευτικού τμήματος στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι και οι δύο γονείς είναι «πολύ ενθουσιασμένοι με τη γέννηση».
Οι γιατροί αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη γυναίκα και το παιδί.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό και μια γυναίκα από τη Σλοβενία κυοφορούσε πριν λίγους μήνες, έμβρυο με τον ιό Ζίκα, αλλά αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε άμβλωση.
Από τον ιό Ζίκα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παραθέτει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και τα οποία προέρχονται από ερευνητές του τμήματος μικροβιολογίας, 93.400.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ίσως μολυνθούν από τον ιό κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, μεταξύ των οποίων και 1.650.000 έγκυες γυναίκες.
Ο ιός Ζίκα, μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Πρόκειται για γενετική δυσμορφία, στην οποία το μωρό γεννιέται με αφύσικα μικρό κεφάλι, με συνέπεια να κινδυνεύει να έχει αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του. 

Μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια του γένους Aedes, γνωστού και ως κουνούπι τίγρης. Υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί και με το αίμα. Έχει εντοπιστεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αν η μετάδοσή του, μπορεί να επέλθει με τη σεξουαλική επαφή.  

Τα συμπτώματα είναι: πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός, πονοκέφαλοςεπιπεφυκίτιδα, πόνος των μυών και πονοκέφαλος.
Τα συμπτώματα του Ζίκα επιμένουν για δύο έως επτά ημέρες.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης