16.7.16

“Δεν οργάνωσα το πραξικόπημα”


Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Πηγές από το στενό περιβάλλον του Φετουλάχ Γκιουλέν ανέφεραν ότι ο πρώην ιμάμης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν βρίσκεται αυτός πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πως ανησυχεί σφόδρα για την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, ενώ καταδίκασε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στην διακυβέρνηση της Τουρκίας.



Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που φέρεται να οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Ο 75χρονος Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πρώην ιμάμης και πολιτική φιγούρα της Τουρκίας, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.



Είναι μετριοπαθής Μουσουλμάνος, Σουνίτης, έχει δηλώσει ότι πιστεύει στην επιστήμη, στον διαθρησκευτικό διάλογο και στην πολυκομματική δημοκρατία.

Συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική συζήτηση σχετικά με το μέλλον του τουρκικού κράτους, και το Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο, ενώ προωθεί ένα ανεκτικό Ισλάμ με έμφαση στον αλτρουισμό και στην εκπαίδευση.

Μέχρι το 2013 ήταν σύμμαχος του Ερντογάν, όταν όμως κατηγορήθηκε για υποκίνηση των ερευνών για διαφθορά που ενέπλεξαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι σχέσεις τους χάλασαν.



Ο Γκιουλέν βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας , ενώ το βράδυ της Πέμπτης η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστρατεύσει αξιωματικούς που ήταν φιλικά διακείμενοί του.



zougla