17.7.16

Το πραξικόπημα, η εκκαθάριση και ο φόβος αιματοχυσίας


Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής. Στρατιωτικά οχήματα κατέλαβαν τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου. Ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν στον αέρα. Ο στρατός είχε ξεκινήσει πραξικόπημα. Εκατοντάδες ζωές χάθηκαν...




Όπως ανέφεραν οι στρατιωτικοί που αποπειράθηκαν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας σε σχετικό ανακοινωθέν: «Για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, του νόμου δικαίου και της δημόσιας τάξης, ο τουρκικός στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της χώρας».

Μετά από κάποιες ώρες, ωστόσο, ο έλεγχος που διακήρυξαν απείχε μακράν από το να θεωρείται πλήρης και φάνηκαν να χάνουν το παιχνίδι.

Οι FT περιγράφουν λεπτό προς λεπτό ό,τι συνέβη τις κρίσιμες ώρες στην τουρκική επικράτεια...

Εν μέσω αναφορών για μάχες, εκρήξεις στο κοινοβούλιο, διαδηλωτών που είχαν κατέβει στον δρόμο -ακόμη και μιας είδησης για μαχητικό αεροσκάφος που κατέρριψε ελικόπτερο με στασιαστές- κατέστη σαφές ότι ο στρατός είχε αποτύχει να αναλάβει ομαλά τον έλεγχο της χώρας – κάτι που είναι και το κλειδί για την επιτυχία ενός πραξικοπήματος.

Σταδιακά διάφοροι νυν και πρώην διοικητές του στρατού, καθώς και όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποκήρυξαν την ανατροπή της Δημοκρατίας.

Οι ηγέτες της δύσης -με πρωτοστατούντες τον Μπάρακ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ- εξέδωσαν ανακοινώσεις υπέρ του εκλεγμένου, αλλά προβληματικού Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και το πραξικόπημα φάνηκε καλά οργωμένο στην αρχή, οι στασιαστές φάνηκαν να εκπροσωπούν μόνο μια μειονότητα των στρατιωτικών της χώρας. Οι δυνάμεις που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο διαλύθηκαν, με τον επικεφαλής τους να δηλώνει ότι δεν στηρίζει το πραξικόπημα.

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες η δημόσια τηλεόραση, που είχε μεταδώσει την ανακοίνωση των πραξικοπηματιών, είχε επιστρέψει στα χέρια της κυβέρνησης. Με τις μάχες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ στρατού και αστυνομίας να μαίνονται, ο Ερντογάν επέστρεψε στην Πόλη και εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να ανακοινώσει ότι οι υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος θα πλήρωναν «βαρύ τίμημα» (σ.σ. ακόμη και θανατική ποινή) αν και μουδιασμένος καθόσον δεν γνώριζε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης. 

Το πραξικόπημα είχε εξελιχθεί με τον πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται σε διακοπές σε ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας το οποίο έγινε στόχος των πραξικοπηματιών. Στην αρχή, ο μόνος τρόπος που ο κ. Ερντογάν μπορούσε να απευθυνθεί στους πολίτες ήταν μέσω ενός ιδιωτικού καναλιού που μετέδωσε μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας το FaceTime.

Με την παρουσιάστρια να κρατά το κινητό τηλέφωνο, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε την εξέγερση «μιας μικρήςομάδας μέσα στα στρατεύματα» και κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Κατηγόρησε για το πραξικόπημα το κίνημα Γκιουλέν, μια ισλαμιστική οργάνωση που κάποτε ήταν σύμμαχος αλλά πλέον θανάσιμος εχθρός. Ο πρόσφατα διορισθείς πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που παρέμειναν πιστές στην κυβέρνηση, θα χρησιμοποιούσαν «βία κατά της βίας».

Οι οπαδοί του Ερντογάν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηγέτη τους και ξεχύθηκαν σε πλατείες σε διάφορες πόλεις καθώς και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Στα τζαμιά της πόλης, οι μουεζίνηδες κάλεσαν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί για το δημοψήφισμα ενώ ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του Ερντογάν διαδήλωσαν στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ταυτόχρονα όμως, δεκάδες πολίτες στήθηκαν σε ουρές στα ΑΤΜ για να αποσύρουν χρήματα.

Υπήρξε αιματοκύλισμα. 160 νεκροί. Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η τηλεόραση έδειξε ένα ελικόπτερο να ανοίγει πυρ κατά πολιτών. Σε ένα ακόμη περιστατικό, οι διαδηλωτές κουβαλούσαν πτώματα καθώς ο στρατός άνοιξε πυρ κατά ανθρώπων που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στη γέφυρα του Βοσπόρου. Εκρήξεις ακούστηκαν στο κοινοβούλιο. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ελικόπτερα και μαχητικά είχαν πλήξει το αρχηγείο της αστυνομίας,σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. 

Η επόμενη μέρα: Κλίμα φόβου, νέας αιματοχυσίας και πογκρόμ συλλήψεων

Oι πολιτικές και κοινωνικές διαφορές στην Τουρκία εντείνονται από το 2013, όταν η χώρα ταρακουνήθηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία κόστισαν τις θέσεις τους σε τρεις υπουργούς.

Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσαν τόσο τις διαδηλώσεις όσο και τις δωροδοκίες.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία «διαχεόταν» στην Τουρκία η χώρα έγινε στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην τελευταία από αυτές, τρεις τζιχαντιστές σκότωσαν 45 άτομα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα η μακροχρόνια σύγκρουση με Κούρδους αντάρτες αναθερμάνθηκε.

Ακόμα και εν μέσω τέτοιων εντάσεων, λίγοι Τούρκοι μπορούσαν να φανταστούν ότι ήταν πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα πραξικόπημα, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στη χώρα τη δεκαετία του '60.

Κάποιοι μίλησαν για στημένο πραξικόπημα και «θέατρο» από το κόμμα του ΕρντογάνΚάποιοι άλλοι εκτίμησαν ότι η παρέμβαση του Λευκού Οίκου και η στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίουδρομολόγησαν τις εξελίξεις τα ξημερώματα. Ένα είναι δεδομένο, ότι ο Ερντογάν απολαμβάνοντας -προς ώρας- την ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. κοντά στο αεροδρόμιο) ξεκινά μία εκτεταμένη εκκαθάριση στους κόλπους της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, διατάσσοντας πογκρόμ συλλήψεων και αναλογιζόμενος τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας απόπειρας πραξικοπήματος, στρέφεται στα social media (σ.σ. τα οποία απεχθάνεται και στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε να ελέγξει) ζητώντας από τους φανατικούς οπαδούς να παραμείνουν στον δρόμο... 



Οι υποστηρικτές του Ερντογάν διαδηλώνουν στους δρόμους υπέρ του προέδρου:









Αυτό είναι το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ερντογάν


Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε ότι αντικυβερνητικοί επιτέθηκαν σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο στη Μαρμαρίδα της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων επιτέθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο «Grand Yazici» όπου διέμενε ο Ερντογάν, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να διαφύγει με ελικόπτερο απομακρυνόμενος προς την πλευρά του Αιγαίου. Στη συνέχεια προτίμησε να μεταβεί αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Άγκυρα, όπου η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. 









Τουρκία: Απομακρύνονται 2.745 δικαστές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Οι τουρκικές αρχές απομάκρυναν από τα καθήκοντά τους 2.745 δικαστές έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στρατιωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

Πέντε μέλη του HSYK, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Τουρκίας, απομακρύνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. 

Οι δυνάμεις του Ερντογάν συνέλαβαν τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού εν πλω

Τελικά οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ερντογάν συνέλαβαν τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχο Κιοσέλε, πάνω στη φρεγάτα Γιαβούζ, στον ναύσταθμό του Γκολτσούκ, ενώ νωρίτερα είχε μεταδοθεί η αντίθετη πληροφορία, δηλαδή ότι επρόκειτο για πράξη των στασιαστών.

Oι δυνάμεις του Ερντογάν συνέλαβαν τον ναύαρχο Κιοσέλε τον οποίο επιβίβασαν σε πολεμικό πλοίο και μαζί με μία νηοπομπή 10 πολεμικών απέπλευσε από την κεντρική ναυτική βάση του Γκιόλτζουκ. Το πλοίο επέστρεψε αργότερα στη βάση.



Ο ναύαρχος, όπως και άλλα στελέχη των στρατιωτικών δυνάμεων, κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. 

Συνελήφθησαν δύο ανώτατοι στρατιωτικοί
Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιπτέραρχος Μετίν Ιγιντλί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας.

 
Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, πρόσθεσε το πρακτορείο. 

To ξημέρωμα στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν τις πρώτες εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας το πρωί του Σαββάτου. 























zougla.gr