10.7.16

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες – Επιθεωρήσεις


Από 27 έως 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό ταξίδι των Σπουδαστών ΙΙας Τάξης της Σχολής, στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ), στη Θράκη. Το εκπαιδευτικό ταξίδι διοργανώθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Στρατιωτικής Ιστορίας και Στρατιωτικής Γεωγραφίας και έχει ως σκοπό την ενημέρωση των Σπουδαστών για την αποστολή του Δ΄ ΣΣ, την πρώτη επαφή των Σπουδαστών με παραμεθόριες Μονάδες και ακριτικά Φυλάκια του Ελληνικού Στρατού, καθώς επίσης την ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική ενημέρωση για τη νευραλγική περιοχή της Θράκης. Αρχικά οι Σπουδαστές επισκέφθηκαν το Στρατηγείο του Δ΄ ΣΣ στην Ξάνθη.
Ακολούθως παρακολούθησαν επίδειξη οπλικών και εκπαιδευτικών συστημάτων στο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων Μάχης, στην Αλεξανδρούπολη και ενημερώθηκαν από τη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν αρχικά το Διδυμότειχο όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη ΧVI Μ/Κ ΜΠ και επίσκεψη στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας. Στη συνέχεια ενημέρωση στην Περιοχή ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης του 21 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ 21 ΣΠ) στον Βόρειο Έβρο και στην 50η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στο Σουφλί. Το ταξίδι περιελάμβανε επιπλέον, ενημέρωση στο Ελληνικό Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων του Έβρου ποταμού, όπου είναι και η κύρια είσοδος της Τουρκίας προς την Ελλάδα καθώς και στο Ελληνικό Φυλάκιο των Καστανιών το οποίο ευρίσκεται στο ομώνυμο χωριό.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων Βορείου Έβρου, εκπαίδευση στη Διάβαση Ποταμού, από το σύνολο των μονάδων της 30ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ. Η εκπαίδευση περιέλαβε τα αντικείμενα της σχεδίασης, οργάνωσης, προπαρασκευής και εκτέλεσης μίας απαιτητικής στρατιωτικής επιχείρησης όπως είναι η Διάβαση Ποταμού, η οποία απαιτεί άρτια οργάνωση και συντονισμό, ακρίβεια και ταχύτητα ενεργειών.

Το μήνα Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε από το σύνολο των Σχηματισμών του Δ΄ Σώματος Στρατού επιχειρησιακή εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα και εκτελέσθηκαν ασκήσεις Τακτικών Συγκροτημάτων με αντικείμενο τη Βιαία Διάβαση Ποταμού. Στις ασκήσεις συμμετείχε, για πρώτη φορά, το 730 Τάγμα Μηχανικού / Γεφυροσκευής, το οποίο κινήθηκε από την έδρα του στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, με την κατασκευή σχεδίας από υλικό ΡMΡ κλάσεως 60, με την οποία πραγματοποιήθηκε διαπεραίωση αρμάτων μάχης και οχημάτων παράλληλα με τη γέφυρα Ribbon. Κατά την επιστροφή του, πραγματοποίησε επίδειξη κατασκευής της ίδιας σχεδίας και διαπεραίωση οχήματος την 16 Ιουνίου  στο ποταμό Στρυμόνα.



Στις 5 Ιουλίου ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ επισκέφθηκε την 96 ΑΔΤΕ στη Χίο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολούθησε επιχειρησιακές δραστηριότητες των Μονάδων του Σχηματισμού, εξέτασε την επιχειρησιακή αξιολόγηση του Τμήματος Χρονικών Ετοιμοτήτων, επισκέφτηκε Επιτηρητικά Φυλάκια και ενημερώθηκε για την πρόοδο εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την μέριμνα του προσωπικού. Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ, παρείχε οδηγίες και κατευθύνσεις.

Aπό 5 έως 7 Ιουλίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων του Σχηματισμού στη Σάμο και την Ικαρία, καθώς και τα Φυλάκια Φούρνων και Αγαθονησίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων έλεγχος των ετοιμοτήτων των Τμημάτων Αμέσου Επεμβάσεως και των Αντιαεροπορικών Μονάδων, της λειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων και μέσων και της ετοιμότητας του προσωπικού των Φυλακίων Φούρνων και Αγαθονησίου. Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του Σχηματισμού, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό. Ο Γενικός Επιθεωρητής, συνεχάρη το προσωπικό και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ παρείχε οδηγίες και διευκρινίσεις.

Στρατιωτική διπλωματία
Στις 19 Ιουνίου η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» συμμετείχε στο «Danish Air Show 2016», το οποίο διεξήχθη στην αεροπορική βάση Skrydstrupn της Δανίας. Επίσης, το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, η Ομάδα συμμετείχε στην αεροπορική επίδειξη «Belgian Air Force Days», η οποία διεξήχθη στην αεροπορική βάση Florennes του Βελγίου. Στο Βέλγιο η Ομάδα παρουσίασε το νέο πρόγραμμα επίδειξης, για το οποίο απέσπασε από τους Άγγλους αξιολογητές του «Royal International Air Tattoο» τα ευμενή σχόλιά τους, ως μια από τις πιο επαγγελματικές και άρτιες εμφανίσεις.



Με τα αεροσκάφη F-16C Block-52+ της Ομάδας Επιδείξεων «Ζευς» (αεροσκάφος επίδειξης και ένα εφεδρικό από την 343Μ) καθώς ζεύγος αεροσκαφών F-4E AUP, συμμετέχει η Π.Α. στο φετινό βρετανικό airshow «RIAT 2016».

Στις 4 Ιουλίου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, Samir Moqbel (ο οποίος έχει και την ελληνική υπηκοότητα), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας. Οι συνομιλίες των δύο Υπουργών επικεντρώθηκαν στο προσφυγικό για το οποίο συμφώνησαν πως η λύση είναι η εξασφάλιση περιοχών και όλης της Συρίας για την ομαλή παραμονή  των προσφύγων εντός των συνόρων της χώρας.

Στις 5 Ιουλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρουμανίας, Rear Admiral Alexandru Mirsu, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένος του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Γιακουμάκη. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές στον χώρο των Βαλκανίων.  Την ίδια ημέρα ο Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού της Ρουμανίας επισκέφθηκε το ΓΕΝ όπου είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ και ακολούθησε ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του ΓΕΝ. Ακολούθως επισκέφθηκε την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή της και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της. Στις 6 Ιουλίου ο Ρουμάνος Αρχηγός επισκέφθηκε την Σχολή Ελέγχου Βλαβών του ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ και ακολούθως μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου όπου τον υποδέχθηκε ο Α/Σ Αντιναύαρχος Κ. Καραγεώργης προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου και να επισκεφθούν μαζί μονάδες του Στόλου καιθώς και τον προσομοιωτή Υποβρυχίων. Στις 7 Ιουλίου ο Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού της Ρουμανίας επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης και το ΚΕΝΑΠ.



Αμυντική βιομηχανία - Προμήθειες
Στις 4 Ιουλίου  διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων  της εταιρείας Veritas International Ltd, καθώς και του Καθηγητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ηλία Υφαντή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πρόταση για την ανάπτυξη σχεδίασης Πολεμικού Πλοίου τύπου φρεγάτας.

Στις 6 Ιουλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη και επιτελείς όλων των Γενικών Επιτελείων, επισκέφθηκε το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο και το Χημείο Στρατού στην περιοχή Κερατσινίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, όπου ενημερώθηκε για τις εν γένει δραστηριότητες και έδωσε κατευθύνσεις για τη βέλτιστη λειτουργία, οργάνωση και απόδοσή τους προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες, πέραν του ΣΞ, και του ΠΝ και της ΠΑ, καθώς η εξοικονόμηση πόρων, η επίτευξη οικονομιών κλίμακος και οι ευρύτερες δυνατές συνέργειες αποτελούν επιδιώξεις εμπίπτουσες στον στόχο διακλαδικής Διοικητικής Μέριμνας που προωθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Στις 7 Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη ΓΔΑΕΕ μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων της εταιρείας Raytheon με σκοπό την ανασκόπηση θεμάτων της σύμβασης 015Γ/03  του προγράμματος  ASPIS-ΙΙ,  που αφορά σε συστήματα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών F-16 της Π.Α.

Στις 7 Ιουλίου  υπογράφθηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 002Β/16 με την SUNLIGHT ΑΒΕΕ για την προμήθεια ξηρών στοιχείων ναρκών.

Στις 8 Ιουλίου υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της ελληνικής εταιρείας   ΑΡΙΕΞΠΟ, για τη συντήρηση επιπέδου W5 κύριων μηχανών του ΠΑΘ/Λ.Σ.-070 και την προμήθεια και εγκατάσταση 10 κυρίων μηχανών πλωτών περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Οι συγκεκριμένες προμήθειες χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και το Πράσινο Ταμείο/ λογαριασμός «Γαλάζιο Ταμείο», χωρίς να επιβαρύνεται ο Τακτικός Προϋπολογισμός του ΥΝΑΝΠ, ενώ οι συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούν στο συνολικό ποσό των 544.600 ευρώ και 1.790.348,72 ευρώ αντίστοιχα (έναντι προϋπολογισθείσας αξίας 545.000 ευρώ  και 1.818.347,50 ευρώ αντίστοιχα). Πιο συγκεκριμένα, οι προμήθειες αφορούν, σε εργασίες συντήρησης επιπέδου W5 που θα γίνουν στις 4 κύριες μηχανές του ΠΑΘ/Λ.Σ.-070, ηλεκτρονικά χειριστήρια και ηλεκτρονικές πλακέτες συστημάτων παρακολούθησης –λειτουργίας καθώς και ανταλλακτικά κύριων μηχανών των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, όπως και 10  κύριων μηχανών που θα αντικαταστήσουν υφιστάμενους κινητήρες σε σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τύπου Lambro-57PB Class-III που επιχειρούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανέλκυσης του αεροσκάφους F-16D Block-52+ που συνετρίβη στις 4 Δεκεμβρίου 2014 βορείως της Γαύδου. Την επιχείρησε ανέλαβε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ παρουσίασε στην έκθεση «NANOTECHNOLOGY 2016» (διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη για 13η φορά, με 1.000 και πλέον συμμετέχοντες)  ένα δικής του ανάπτυξης στρατιωτικό χιτώνιο εφοδιασμένο με πάνελ φωτοβολταϊκών για να παρέχει ενεργειακή ανεξαρτησία σε στρατιωτικό προσωπικό. Η ενέργεια που παράγει το χιτώνιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί σε συστήματα επικοινωνιών και ναυτιλίας που φέρει ο στρατιώτης που το φορά.

Κύπρος
Στις 5 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία “CYPUSA-03/16” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το ΚΣΕΔ Λάρνακας, σε συνεργασία το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας-Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιελάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών στη θάλασσα από τα ελικόπτερα της 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας/ και της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και προσνηώσεις των ελικοπτέρων επί του αμερικανικου αντιτορπιλικού DDG61USS Ramage, για επιχειρήσεις αεροδιακομιδής των «ναυαγών» (MEDEVAC Operation) με τη συμμετοχή νοσηλευτών του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας. Εκτελέστηκαν, επίσης, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τα πλωτά μέσα της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, αλλά και από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.



Συνολικά 5005 αιτήσεις υποβλήθηκαν για πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας. Έχουν υποβληθεί 1822 αιτήσεις στην επαρχία Λευκωσίας, 1265 στην επαρχία Λεμεσού, 1000 στην επαρχία Λάρνακας, 589 στην επαρχία Πάφου και 329 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν λάβει ηλεκτρονική πρόσκληση για να παρουσιαστούν για υγειονομική εξέταση, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.

Ανατολικός Παρατηρητής
Aπό τις 20 έως 30 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης Işık-2016 στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθούμενων στην Αεροπορική Βάση Ικονίου με πολυεθνική συμμετοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, την άσκηση παρακολούθησε και παρατηρητής από την Ελλάδα.