14.7.16

Φορολογία δίχως τέλος: Ποιοι χάνουν αναδρομικά απαλλαγή & έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Αλλαγές επί τα χείρω και στα τέλη κυκλοφορίας


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ

της Μαρίνας Νικολάκη
Αλλαγές επί τα χείρω για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ φέρνει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Και δεν είναι η μόνη αλλαγη το γεγονός ότι αρκετοί θα χάσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, αλλά έρχονται και ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίες για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αλλά και στους ελέγχους που θα γίνονται στα σπίτια από τους "ράμπο" της Εφορίας.
 
Σύμφωνα λοιπόν με το πολυνομοσχέδιο τροποποιούνται και συμπληρώνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2016 διατάξεις σχετικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ και επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία, που μέχρι τώρα δικαιούνταν απαλλαγή 50% ή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, αν έχουν εισοδήματα από τόκους τα οποία ξεπερνούν τα 300 και 600 ευρώ, αντίστοιχα.
 
Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ ήταν κάθε φορολογούμενος που το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλέον για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 50% αν έχει και εισοδήμα από τόκους πάνω από 300 ευρώ.
Επίσης, μέχρι τώρα στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Αναδρομικά για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 100% αν έχει και εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ.
Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το έτος της πρώτης ταξινόμησης οχι μονο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της ΕΕ η του ευρωπαικου οικονομικου χωρου.
 
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τα εξής: 
 
-Οφειλέτες σε Ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 150.000 ευρώ: Θα δίνονται στην δημοσιότητα τα ονόματά τους αν εχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Αυτό θα γίνεται σε τρείς μήνες από την καθυστέρηση και όχι σε έναν χρόνο. 
 
-Φοροέλεγχοι στα σπίτια: Ο έλεγχος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή εισαγγελέα και ο έλεγχος γίνεται μονο παρουσία του.
 
- Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Παρατείνεται έως τις 30/10/2016 η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης αποδοχής των φορολογικών παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με τις ευνοικές διατάξεις του νόμου. Το νεο ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει εκπτώσεις στα πρόστιμα ανάλογα με την παράβαση. 
 
-Πλαστά τιμολόγια: Το πρόστιμο είναι οριζόντιο ίσο με το 50% της αξίας του κάθε στοιχείου. Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχέιων, νόθευσή τους αλλά και καταχώρηση στο βιβλίο αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας του κάθε στοιχείου. 
 
Αν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας και όταν δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
 
Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου. Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας του.
 
Δεν έχουν τέλος οι επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Από τη μία οι φόροι πέφτουν "βροχή" και από την άλλη οι όποιες ελαφρύνσεις υπήρχαν ξηλώνονται.
pronews