29.7.16

Ευρώπη στροβιλιζόμενη σε αβεβαιότητες με ηγεσίες αδύναμες


                                                                 Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Στην θερμή γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής μας προστίθενται ραγδαία αποσταθεροποιητικά ρήγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γαλλία συνταράσσεται,  ο αποκεφαλισθείς ιερέας είναι το 236 θύμα των τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες. Η Βρετανία ψάχνεται. Η Ιταλία κατατρύχεται από σοβαρή τραπεζική  κρίση. Ενώ η ηγεμονεύουσα Γερμανία  μόλις ένιωσε με το μακελειό του Γερμανοιρανού  το πρώτο ισχυρό δάγκωμα.

Η Γηραιά ήπειρος στροβιλίζεται στις αβεβαιότητες αλλά οι ηγεσίες της είναι φευ, κατώτερες των περιστάσεων. Η τάχα Ενωμένη  Ευρώπη είναι πολυραγισμένο γυαλί.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ανατροφοδοτεί τον αυταρχισμό του επικυρίαρχου και συνεπώς την επικινδυνότητά του. «Πονηρά φύσις» λέει ο Αισχίνης - και ο σουλτάνος παραείναι πονηρά φύσις - «μεγάλης εξουσίας επιλαβομένη δημοσίας απεργάζεται συμφοράς»(Κατά Κτησιφώντος,147). Ο διεστραμμένος δηλαδή που αποκτά μεγάλη εξουσία, προξενεί μεγάλες εθνικές συμφορές.
Ο Ερντογάν είναι σήμερα παρά ποτέ επιρρεπής σε τυχοδιωκτική συμπεριφορά. Έχει όμως απέναντί του το κεμαλικό κράτος, σε φάση ενεργού αναμονής, και κυρίως τον Ιμάμη της Πενσυλβάνιας που παρά τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις οπαδών του σε Δικαιοσύνη, Διοίκηση και Εκπαίδευση παραμένει αναμφισβήτητα ισχυρός. Η τρομοκρατία αποτέλεσμα μερικής αποστασιοποίησής του από το ISIS, το κουρδικό όλο και πιο απειλητικό και βεβαίως το προσφυγικό, όλα πελώρια εσωτερικά προβλήματα.
Στις διεθνείς του σχέσεις εντείνονται οι εμπλοκές με ΗΠΑ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ. Δεδομένου του χαρακτήρα του ανδρός η μετάπτωσή του δια του αυταρχισμού από τον κοινοβουλευτισμό στην δικτατορία είναι πανεύκολη. Συντελείται δια διολισθήσεως. Περισσεύει η ύβρις. Και «ύβρις φυτεύει τύραννον» λέει ο Σοφοκλής(Οιδίπους τύραννος,813).
Είναι διφορούμενες οι σχέσεις του με Ρωσία. Οργιάζει πάντως η φημολογία ότι οι Ρώσοι προειδοποίησαν για το γεγονός την ΜΙΤ. Γιατί όμως δεν έλαβε τα μέτρα του;
Ο ισλαμοοθωμανός στήνει ένα καθαρά ισλαμικό κράτος, το πρώτο στον πλανήτη με κραυγαλέα προσωποπαγή χαρακτηριστικά. Όπως όμως έλεγε ο Σόλων (Πλουτάρχου Αποσπάσματα) «Καλόν μεν είναι την τυραννίδα χωρίον, ουκ έχει δε απόβασιν»(= ωραίο μέρος η τυραννία, αλλά δεν έχει έξοδο…).
Παραστατικότερος του Σόλωνος, ο Μέγας Φώτιος: «Ανέβησαν πολλοί επί το δένδρον τούτο, ο εστί καλούμενον τυραννίς, κατέβη δε ουδείς πάλιν». Οι πάντες γκρεμοτσακίστηκαν. Δεν θα ξεφύγει ούτε ο τούρκος…
Πάντως οι εξελίξεις στη γείτονα  δημιουργούν σοβαρό στρατηγικό κενό για τη Δύση, που μόνο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει. Γι΄ αυτό πρέπει άνευ υπαιτίου βραδύτητος να εκπονηθεί μια στρατηγική σε κλίμα εθνικής συνεννόησης. Αυτό προέχει συνταγμάτων, εκλογικών νόμων και άλλων δαιμονίων.
Ο Τούρκος λογαριάζει ότι η Ευρωπαίοι τον θεωρούν αναντικατάστατο για το προσφυγικό  και περιμένει να τον προσκυνήσουν.
Ωστόσο, αν οι Δυτικοί θέλουν να εξαφανίσουν τις προσφυγικές ροές, είναι στο χέρι τους. Πρώτον ενεργοποιούν σοβαρά την ρωσο-αμερικανική Συμμαχία και τερματίζουν το δράμα της Συρίας που παράγει τις μείζονες ροές. Δεύτερον εμποδίζουν -μέσα έχουν- τυχόν εκβιαστικό άδειασμα προσφύγων που θα επιχειρήσει ο σουλτάνος.
Ο Ερντογάν εμπεδώνει μιαν απολυταρχία τυράννου, αλλά είναι πιο αδύναμος από ποτέ, σίγουρα όμως πιο απρόβλεπτος, πιο διεκδικητικός, πιο μακιαβελικός.
Η Τουρκία έχει μακρά παράδοση εξαγωγής  εσωτερικών προβλημάτων. Επομένως τίποτε δεν αποκλείεται και προς τις τρεις κατευθύνσεις: Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη. Η Θράκη είναι πιο ευάλωτη λόγω της μακροχρόνιας αδράνειάς μας και της ταυτόχρονα συστηματικής και εμμονικής διάβρωσης του ελλαδικού κρατικού imperium από τους πράκτορες και τους μηχανισμούς της Άγκυρας. Οι χειραγωγούμενες πρόσφατες κινήσεις στους κύκλους της μειονότητας, ελπίζουμε να αφυπνίσουν το κοιμώμενο ελληνικό κράτος και να αποφασίσει επιτέλους να (αντι)δράσει.
            Υπερδραστήριοι ψευτομουφτήδες, υιός Σαδίκ, βουλευτές μοναδικοί μουσουλμάνοι-ντροπή στα κόμματά μας- που άφησαν ορφανές από Χριστιανούς Ξάνθη και Ροδόπη, υπονομευτικής δράσης τράπεζα Ziraat Bank, αλωνίζουν. Ο τούρκος Γεν. Πρόξενος λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Κώδωνα κινδύνου εκκωφαντικό  και για εθνικά «κωφούς» κρούει  ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με το πόνημά του «Θράκη. Το επόμενο βήμα…».
Το «διά ταύτα» συνοψίζεται στο ευαγγελικό πρόσταγμα: «Γρηγορείτε»!
Μη ξεχνούμε την εκροή εγκεφάλων. Το παραγωγικότερο και ικανότερο τμήμα του ανθρωπίνου κεφαλαίου μας οι νέοι 25-39 ετών, άγαμοι με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, πήραν των ομματιών τους και αναζήτησαν την τύχη τους εκτός συνόρων. Αυτοί ανέρχονται μεταξύ 2008-2013 σε 223.000 από ένα συνολικό αριθμό ξενιτευθέντων  427.000 .
Θλιβερός ο απολογισμός της ελληνικής αγοράς: 2008 - σήμερα, έβαλαν λουκέτο 244.714 επιχειρήσεις και χάθηκαν 842.670 θέσεις εργασίας. Εθνική Καταστροφή!
Οι νέοι μας φεύγουν έξω, αλλά κάποιοι άλλοι ακατονόμαστοι (No BordersNo Nation) εισβάλλουν και καταλύουν το κράτος. Αυτό όμως τηρεί εκ του μακρόθεν τα γινόμενα ως απαθής θεατής. Ω της παραφροσύνης!
Ξεμπρόστιασε την συνένοχη εξουσία ο Πρύτανης του Αριστοτελείου (ΒΗΜΑ,24/7/16).
Υπάρχουν και καλές ειδήσεις: στον Good Country Index που μετράει την θετική συνεισφορά κρατών στον πολιτισμό και τις επιστήμες, μεταξύ 163 χωρών είμαστε 32η, η Κύπρος μας 15η.
Μπορούμε!
 
                                                         *Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
  

Ηλεκτ. ταχ. : stelios@papathemelis.grdanagennisi.press@gmail.com