17.7.16

Σε φάση έντασης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ακόμα σε «κόκκινο συναγερμό» οι ΕΔ της χώρας


ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 

της Μαρίνας Νικολάκη
Εντατικοποιούνται πλέον οι έλεγχοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα υπό τον φόβο ότι οι πραξικοπηματίες που διαφεύγουν μέχρι στιγμής της σύλληψης για την απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην χώρα μας προκειμένου να αποφύγουν τις ανηλεείς διώξεις που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση. 
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και το λιμενικό, ιδίως στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ οι  ελληνικές αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, για το ενδεχόμενο νέων επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν στις διπλωματικές σχέσεις, με επανάληψη γεγονότων όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης. 
Καμουφλαρισμένοι πίσω από τη «μάσκα» των προσφύγων και εκμεταλλευόμενοι τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα τούρκοι υπήκοοι είναι πιθανόν να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικά νησιά από τη θαλάσσα, για να γλιτώσουν την έκδοσή τους στην Τουρκία, όπως θα συμβεί τελικά με τους οκτώ αξιωματικούς που έφθασαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κωνσταντινούπολη. 
Οι οκτώ αξιωματικοί θα εκδοθούν τελικά στην Τουρκία περίπου σε μια εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η περίπτωσή τους, αποτελεί τυπικό παράδειγμα παροχής πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης, που προβλέπει καθεστώς προστασίας για τα πρόσωπα που στην χώρα τους κινδυνεύουν να βασανιστούν ως αντιφρονούντες.
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση προανήγγειλε χθες μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, με το επιχείρημα ότι τα πρόσωπα αυτό επιχείρησαν να καταλύσουν το πολίτευμα στην χώρα τους και καταζητούνται με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Στην συνέχεια μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεσμεύθηκε ότι οι αξιωματικοί θα εκδοθούν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του, αφού όμως ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Παράλληλα, η συνεννόηση για ζητήματα όπως η διαχείριση παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά και η αποφυγή προκλήσεων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά μας σύνορα, καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής, λόγω της αναμενόμενης αλαζονικής στάσης που αναμένεται να επιδείξει η τουρκική κυβέρνηση, μετά την ισχυροποίησή της στο εσωτερικό και την εξουδετέρωση των πολιτικών της αντιπάλων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το δεύτερο ελικόπτερο, που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk που εισήλθε παράνομα στη χώρα, με πλήρωμα οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.
Σημειώνεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.
Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.
pronews