10.7.16

Και ο Μάο Τσε Τουνγκ επιβεβαιώνει τον Τσίπρα


Του  συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

Οι πληροφορίες είναι πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες, οι διαρροές υπερβολικά πολλές και υπερβολικά αστήρικτες αφού εκπροσωπούν απλώς «τάσεις», το ενδιαφέρον όλων για την επερχόμενη «επόμενη μέρα» πολύ μεγάλο αλλά να μην φτάνουμε και σε υπερβολές που αγγίζουν τα όρια του γελοίου. Είπαμε: Να ακούμε αυτά τα πολλά και σε «κόντρα τέμπο»,  αλληλοσυγκρουόμενα που λένε οι διάφοροι «κύκλοι» που εκπροσωπούν τάσεις και θέσεις κυρίως εντός της κυβέρνησης αλλά και εντός της αντιπολίτευσης πλέον η οποία επίσης «ψάχνεται».
Αλλά το να τροφοδοτούν τα ΜΜΕ – κυρίως τα ηλεκτρονικά αφού  οι εφημερίδες εκ των πραγμάτων υποχωρούν ολοένα και περισσότερο- τον κόσμο που διψάει για ειδήσεις, διψάει όμως και για χαζά κουτσομπολιά με επιπολαιότητες της στιγμής που προωθούνται απλώς για εντυπωσιασμό είναι σοβαρό ζήτημα αμέλειας και απώλειας του στόχου της ενημέρωσης.
Τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις περί του ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει το σχέδιο ενός νέου δημοψηφίσματος για θεσμικά ζητήματα στο... συρτάρι, κάτι που προέκυψε από πράγματα που είπε στην πτήση της επιστροφής από το Πεκίνο στην Αθήνα, είναι κάτι που βρίσκεται στα όρια της είδησης από τη μπαρούφα, έχει όμως  ενδιαφέρον αφού ο πρωθυπουργός φημίζεται για μπαρουφολογία που ωστόσο τακτικά επαληθεύεται.
Μπορεί και να είπε ότι «Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω»,  χαμογελώντας  στους συνεργάτες του. Αλλά από εκεί μέχρι του να γράφει κανείς ότι « στόχος του πρωθυπουργού , πέρα από την βαθιά αναθεώρηση του Συντάγματος, με νέες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθιέρωση διευρυμένης δυνατότητας δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία,  είναι η  δημιουργία «αναταραχής» στο πολιτικό σκηνικό, με το βλέμμα στον Κώστα Καραμανλή»
Αυτό είναι – και συγγνώμη προς τις …πηγές-  μια από τις γνωστές μπούρδες του κ. Τσίπρα που όλο «πετάει» σε ανύποπτο χρόνο για να δει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι «διαρροές»  τα λεγόμενά του . Μιλώντας στους ίδιους 5-6 δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Κίνα, ο κ. Τσίπρας , προς επίρρωση περί βλέμματος προς τον Καραμανλή, «πέταξε» και ένα παμπάλαιο «τσιτάτο» του Μάο : «Μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση».  Να λοιπόν που κάποιοι τον πίστεψαν.
Ευτυχώς που υπήρξαν και κάποιοι που διευκρίνισαν ότι « Το Μαξίμου διαρρέει την πληροφορία ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση και ότι ο πρώην πρωθυπουργός το σκέφτεται, αν και ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει. Η συζήτηση για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εμπλέκει μελλοντική υποψηφιότητα Καραμανλή, θα διχάσει τη Νέα Δημοκρατία».
Απαραίτητη και ορθή η διευκρίνιση. Γι αυτό άλλωστε και την «πέταξε»  την όποια  μπαρούφα του ο πρωθυπουργός . Για να δει τι αντίκτυπο θα έχει και πόσο σοβαροί είναι οι συνεργάτες του και οι συνομιλητές του.