17.7.16

Εκπαιδευτική δραστηριότητα κ.λ.π. Στρατιωτικές ειδήσεις


Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, η ΧΧV ΤΘΤ πραγματοποίησε άσκηση  με πραγματικά πυρά κατά την οποία εξετάσθηκαν  η διάβαση ευκαιρίας υδάτινου κωλύματος και η προσχεδιασμένη επίθεση έναντι αμυντικά οργανωμένης τοποθεσίας.








Από 8 έως 17 Ιουλίου διεξάγεται στην Μαύρη Θάλασσα η νατοϊκή άσκηση «Sea Breeze 2016» στην οποία το Π.Ν. συμμετέχει με την ΤΠΚ Ρ70 Γρηγορόπουλος. Συνολικά στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 1.700 άτομα προσωπικό, 25 πλοία, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων στην άσκηση συμμετέχει και η νατοϊκή αντιναρκική δύναμη SNMCMG2 (με 4 πλοία) την διοίκηση της οποίας αυτή την περίοδο ασκεί η Τουρκία.



Στρατιωτική διπλωματία
Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, συμμετείχε στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο είχε και διμερή συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Νορβηγίας Ine Marie Eriksen Soreide. Συμφώνησαν στην επαύξηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών. Ο ΥΕΘΑ ευχαρίστησε την ομόλογό του για τη συνδρομή της Νορβηγίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος. Επίσης, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό αμυντικό τομέα. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η πιθανότητα αποστολής από τη χώρα μας κινητού χειρουργικού νοσοκομείου εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) σε ασφαλείς περιοχές του Ιράκ, ως συμμετοχή της στην εκεί εν εξελίξει επιχείρηση της Συμμαχίας.

Στις 12 Ιουλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αρχηγό του Ναυτικού της Τυνησίας, Rear Admiral (UH) Abderraouf Atallah. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Τυνήσιος Αρχηγός οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα επικεφαλής αντιπροσωπείας για την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, του έτους 2016, που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα. Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει αριθμό δράσεων στους τομείς εκπαίδευσης και ασκήσεων.

Στις 15 Ιουλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διοικητή της ναυτικής δύναμης Standing NATO Maritime Group 2, Rear Admiral Kay-Achim Schönbach. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εν εξελίξει Νατοϊκή επιχείρηση ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και την περαιτέρω προοπτική της.  Ο Αρχηγός της  Νατοικής Δύναμης συναντήθηκε και με τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη.

Στις 19 Ιουλίου ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκική Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας (ACADC), στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας-Τουρκίας 2016.

Αμυντική βιομηχανία - Προγράμματα
Από 12 έως 14 Ιουλίου 2016 διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας η 12η σύσκεψη της Μεικτής Επιτροπής Τεχνικής και Στρατιωτικής συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην μεικτή αυτή επιτροπή προεδρεύει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ΠΝ (εα) Κ. Κυριακίδης από την πλευρά της Ελλάδας και ο πρώτος Αναπληρωτής Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας κ. Andrey Boytsov από πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι εργασίες της επιτροπής επαναλαμβάνονται κατ´ έτος εναλλάξ στις δύο χώρες και στο πλαίσιο τους εξετάζονται τα εν εξελίξει αμυντικά προγράμματα των δύο χωρών. Στο περιθώριο των εργασιών της επιτροπής ο Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ είχε κατ´ ιδίαν συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρμόδιου για τους εξοπλισμούς, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπογράφτηκε και διμερής συμφωνία συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα κωδικοποίησης.

Στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η μεταστάθμευση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion από τα πέντε συνολικά, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των εν λόγω αεροσκαφών. Το αεροσκάφος της «ενδιάμεσης λύσης» του προγράμματος αναμένεται να επανέλθει σε υπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2017. Εν τω μεταξύ θα έχει ενεργοποιηθεί και η 353η ΜΝΑΣ.



Στις 14 Ιουλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, επισκέφθηκε το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Στρατού. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει προγράμματα του Κέντρου και παρακολούθησε επίδειξη τηλεπυροδότησης εκρηκτικών υλών.



Στις 15 Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή και επιτελών αυτής με εκπροσώπους της εταιρείας Leonardo - Finmeccanica Aircraft Division, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών C-27J. Διευκρινίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η διαθεσιμότητα των εν λόγω αεροσκαφών παρουσιάζει αυξητικές τάσεις εξαιτίας της ομαλοποίησης της παροχής ανταλλακτικών και αναλωσίμων.



Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του Π.Ν. για την αναβάθμιση των υποδομών του και την επαύξηση της αυτονομίας στην υποστήριξη των μέσων του, προκηρύχθηκε για εργασίες αναβάθμισης του πρώην συνεργείου Emerlec της ΔΝΟ του Ναύσταθμου Σαλαμίνας. Το έργο προβλέπει την διαμόρφωση του χώρου στο κτίριο που ανήκε παλιότερα στο συνεργείο Emerlec και πλέον έχει δοθεί σε συνεργείο 4860 ΝΣ/ΔΤ, προς κάλυψη εξειδικευμένων εργασιών, όπως είναι το πλύσιμο γεννητριών και μεγάλων κινητήρων, ο έλεγχος, η πλήρωση και η διαμόρφωση των συστοιχιών που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στο Π.Ν. Αμφότερες από τις προαναφερθείσες εργασίες απαιτούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις αερισμού ή/και αποβλήτων λόγω της χρήσης χημικών ουσιών, επικίνδυνων για την αναπνοή και την επαφή με το δέρμα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση γερανογέφυρας ανυψωτικής ικανότητας 5tn στο διαμέρισμα πλύσεως κινητήρων-γεννητριών-συσσωρευτών που θα δημιουργηθεί, η επέκταση/αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων και παροχών του κτιρίου κ.ά. Εν τω μεταξύ, προκηρύχθηκε διαγωνισμός και για την προμήθεια από το εμπόριο, ανταλλακτικών που απαιτούνται για την εκτέλεση ετήσιας συντήρησης τριάντα τεσσάρων εξωλέμβιων κινητήρων σκαφών της ΔΥΚ.

Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές η δωρεάν παραχώρηση στη χώρα μας και δύο εξομοιωτών πτήσης ελικοπτέρων CH-47D Chinook. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς που έρχεται να συμπληρώσει την προμήθεια 10+5 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D Chinook, τα οποία αναμένονται τους επόμενους μήνες.



Σώματα Ασφαλείας  
Oι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα διαμορφωθούν σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Π.Ν. δίπλα από αυτές της ΔΥΚ, με κόστος 12,7 εκατ. ευρώ.

Σε ισχύ τέθηκε από τον τρέχοντα μήνα το σχέδιο «Στοχευμένες  Δράσεις για την Αύξηση της Προστασίας των Εθνικά Χαρακτηρισμένων Ευρωπαϊκών Υποδομων Ζωτικής Σημασίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και θα διεκπεραιωθεί από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, που υπάγεται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο σχεδιασμός αφορά τις υποδομές που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας και είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση των λειτουργιών ζωτικής σημασίας της κοινωνίας, της υγείας, της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των μελών της. Στην υλοποίηση του σχεδίου συμμετέχουν περί τους 50 φορείς, ανάμεσα στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ, η ΥΠΑ, οι εταιρείες παροχής αερίου και ηλεκτρισμού, οι εταιρείες λειτουργίας εθνικών οδών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΓΕΕΘΑ. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας/ Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας σε ποσοστό 75 %. Συγκεκριμένα, η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 790.000 ευρώ, εκ των οποίων η κοινοτική ευρωπαϊκή συνδρομή καλύπτει το ποσό των 592.500 ευρώ, με χρονική διάρκεια 51 μήνες (από τον τρέχοντα Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020). Μεταξύ άλλων στο σχέδιο περιλαμβάνονται η ειδική εκπαίδευση περίπου 1.000 υπευθύνων ασφαλείας των κρίσιμων υποδομών, η εκπόνηση νέων σχεδίων τρωτότητας των εγκαταστάσεων, η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Προστασίας, η διεξαγωγή τεσσάρων ασκήσεων ετοιμότητας κλπ.

Κύπρος  
Στις 14 Ιουλίου η Κυπριακή Βουλή ψήφισε και επικύρωσε με νόμο τη μείωση της διάρκειας της πλήρους στρατιωτικής θητείας από 24 σε 14 μήνες, με 48 ψήφους υπέρ και 2 αποχές. Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά. Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία σύμφωνα με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίζει αναλογικά για οποιεσδήποτε συνεπακόλουθες στρατιωτικές μεταβολές συνεπάγεται η μείωση της διάρκειας της υποχρέωσης θητείας. 


Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 14 Ιουλίου αφίχθη στο λιμένα Σμύρνης το πρώτο από τα 11 ελικόπτερα CH-47F Chinook των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εν συνεχεία πέταξε για το αεροδρόμιο Güvercinlik της Άγκυρας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η παραλαβή 5 πρόσθετων ενώ το 2018 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των υπολοίπων. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, 5 από τα ελικόπτερα για τη Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού του Τουρκικού Στρατού, 5 για τη Διοίκηση Ειδικές Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου, ενώ ένα θα παραδοθεί σε διαμόρφωση VIP για τις ανάγκες της τουρκικής Προεδρίας.
Για τις 16 Ιουλίου είχε προγραμματιστεί η τελετή καθέλκυση του αρματαγωγού SANCAKTAR (L403) του Τουρκικού Ναυτικού από τα ναυπηγεία ADIK της Κωνσταντινούπολης, η οποία όμως αναβλήθηκε μετά και την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

e-amyna