12.7.16

«Σκληρή» γραμμή από το Βερολίνο: Επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω ελλειμμάτων

GERM-EXIT Η μόνη λύση.Πετάξτε τη Γερμανία έξω από την Ευρώπη.Ο "πολιτισμός" τους δεν συνάδει με τον πολιτισμό των υπολοίπων χωρών. Juan


Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Όπως αναμενόταν το Βερολίνο κράτησε και επέβαλε «σκληρή» γραμμή στις χώρες που έχουν ελλείματα και πέτυχε την επιβολή κυρώσεων για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ σε  Ισπανία και Πορτογαλία με το σκεπτικό ότι δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός τους κάτω από το επιτρεπτό 3%, το ανώτατο όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως ξεκινάει η διαδικασία κυρώσεων, τις οποίες θα αναλάβει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός 20 ημερών και στη συνέχεια θα τις προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν τη μορφή προστίμου,μέχρι και ύψους 0,2% του ΑΕΠ τους. Δεν αποκλείεται να είναι και μηδενικό αλλά επειδή το Βερολίνο ο συπεριφέρεται ως Δ' Ράιχ και πιστεύει ότι έτσι θα «σβήσει» τις φλόγες που άναψε το Brexit, μάλλον θα προχωρήσει στην επιλογή του «χαρατσιού»
Από την πλευρά τους, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν δέκα μέρες, να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματός τους, προκειμένου να αποφύγουν πιθανά πρόστιμα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της πρότασης για κυρώσεις από την Επιτροπή, διάρκειας 20 ημερών, το Συμβούλιο θα έχει στη συνέχεια δέκα μέρες για να εγκρίνει τα πρόστιμα.
Αισιόδοξος για αίσιο τέλος είναι πάντως ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμιρ (σημειώνουμε πως η Σλοβακία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι' αυτό το εξάμηνο), δηλώνοντας: «Είμαι βέβαιος πως θα έχουμε μια έξυπνη λύση στο τέλος για το ζήτημα αυτό».
Η Κομισιόν είχε δώσει εντολή για κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από τις 7 Ιουλίου, διαπιστώνοντας ότι η Μαδρίτη έχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2015  5,1% του ΑΕΠ ενώ θα έπρεπε να έχει 4,2%, ενώ η Λισαβόνα έχει έλλειμμα 4,4% ενώ θα έπρεπε να έχει 2,7%, όπως είχε συμφωνηθεί.
Κατά τ'άλλα η Πορτογαλία είχε βγει από το μνημόνιό της!
Η Ισπανία δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη, περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές και όπως φαίνεται πάει για τρίτες συνεχόμενες. Προφανώς το Βερολίνο θέλει να πιέσει τους Σοσιαλιστές να ενδώσουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση με τον Μ.Ραχόι.
Η Πορτογαλία, η οποία κυβερνάται από μια συμμαχία της Αριστεράς, αρνείται να «πληρώσει» για την ανακεφαλαιοποίηση μιας μόνο μεγάλης τράπεζας, της Banco Internacional do Funchal S.A. (Banif), που προκάλεσε ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους και είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εδώ πάλι είναι σαφές ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες θέλουν να παραδειγματίσουν την νέα αριστερή κυβέρνηση πριν «μπλέξουν» με διαπραγματεύσεις τύπου... ΣΥΡΙΖΑ.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η Αθήνα δεν ήθελε να επιβληθεί κανένα πρόστιμο, αφού και η ίδια φοβάται ότι στη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει θα επιβληθούν δυσμενή μέτρα σε περίπτωση υπερβολικών ελλειμμάτων.
Θεωρείται δυσμενές σενάριο και για την κυβέρνηση διότι μόλις χθες διέρρεε ότι ο Ε.Τσακαλώτος είχε δώσει εντολή για στήριξη των χωρών του Νότου στο χθεσινό Eurogroup.
Και πως να μην υπάρχουν ελλείμματα αφού η βαριά φορολογία έχει καταστρέψει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Οι δανειστές «σκοτώνουν» την χώρα και μετά την εγκαλούν γιατί «πεθαίνει».
Ζούμε μια περίοδο παραλόγου που όμοιά της είδε μόνο η αρχαία Αθήνα στην προ Πεισίστρατου και Σόλωνος εποχή όταν όλοι οι κάτοικοι είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών σε μια μικρή αλλά σατανική ελίτ.
Προφανώς οι σύγχρονες Ελίτ γνωρίζουν πολύ καλή Ιστορία αντίθετα με τις μάζες των λαών που δεν διαβάζουν πλέον ούτε εφημερίδα.
pronews