16.7.16

Οργή στην Τουρκία κατά ΗΠΑ: «Οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα»!


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΟΔΗΓΟΥΝ "ΣΤΑ ΑΚΡΑ" ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 

του Πέτρου Αναστασίου
Τις ΗΠΑ κατονομάζει πλέον ανοικτά η τουρκική κυβέρνηση, ότι βρίσκονται πίσω από το αιματηρό πραξικόπημα που επιχείρησε να ανατρέψει τον Ρ.Τ,Ερντογάν και την εκλεγμένη ηγεσία της χώρας. Και όργανο των ΗΠΑ κατονομάζουν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, φυσικά, ο οποίος απολαμβάνει πολιτικού ασύλου στην Πενσιλβάνια
«Όσο κρατάνε εκεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό».
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας το Σάββατο στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρουρκ», στον απόηχο της του πραξικοπήματος.
Ο Σοϊλού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, ενώ λίγη ώρα αργότερα, κατά την διάρκεια ομιλίας του από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ανάλογη έκκληση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος.
Λίγο πριν ο Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν «τα άτομα αυτά που βρίσκονται στην Πενσιλβανία», αναφερόμενος στον Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν και στην ομάδα του.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα άτομα αυτά στην Πενσιλβανία θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκιά. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι αλλά πρέπει να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που ζητήσατε έναν τρομοκράτη από εμάς εμείς τον εκδώσαμε και τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή τη λίστα για εμάς και ζητάμε να τους παραδώσετε».
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση συνδέει την απόπειρα πραξικοπήματος απευθείας με τον Φετχουλάχ Γκιουλέν και το θρησκευτικό του τάγμα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα, ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν, είπε ότι οι χώρες που θα στήριζαν τον Γκιουλέν δεν θα είναι φιλικές προς την Τουρκία.
Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εργασίας όμως είναι ακόμη πιο έντονη, αφού συνδέει καθαρά την απόπειρα πραξικοπήματος με την Ουάσιγκτον και εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο: Η πρώτη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τ.Κέρι για τις εξελίξεις χθες το βράδυ, ήταν απόλυτα ουδέτερη, έως φιλική προς τους πραξικοπηματίες, ενώ φαινόταν ότι το πραξικόπημα θα επικρατήσει...

pronews