12.7.16

Ο εργολάβος που... αγαπούσε τον βαρυποινίτη!!!

Ο εγκληματίας Παναγιώτης Βλαστός
στην τελευταία προσαγωγή του
 στον ανακριτή για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών

Ειδικός συνεργάτης   

Πρωτοφανείς διάλογοι του υποψήφιου καναλάρχη στη δικογραφία της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου το 2009

«Καμάρι μου, σ' αγαπώ πολύ. Από την πρώτη φορά που βγήκε το όνομά σου εγώ σε ξέρω και σε παρακολουθώ. Γιατί είμαι υπερήφανος μ' αυτά (σ.σ.: που κάνεις). Και να ξέρεις ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για σένα».
Σε αυτές τις εξομολογήσεις και ανυπόκριτες εκδηλώσεις «αγάπης» προχωρούσε τον Μάιο του 2009 ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, εκδότης και υποψήφιος για μία από τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών κ. Χρήστος Καλογρίτσας με αποδέκτη τον... βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό. Ηταν η περίοδος που ο Παναγιώτης Βλαστός είχε προχωρήσει στην απαγωγή - στις αρχές του 2009 - του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου και οι συνομιλίες του καταγράφονταν από την ΕΥΠ.Πρόκειται για μια «σκοτεινή» πλευρά του κ. Καλογρίτσα που φερόταν να επιδιώκει τότε επαφές με ηγετικά μέλη του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος για να «κάνουν δουλειές» όπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται σε δικαστικό φάκελο.

Ο «γιγαντάκιας» και το «καμάρι»
Ο Παναγιώτης Βλαστός είχε χρησιμοποιήσει τότε την εταιρεία ενός στενού φίλου του κ. Καλογρίτσα, του εργολάβου Γιώργου Τρομπούκη ή «γιγαντάκια» όπως τον αποκαλούσαν τα μέλη του κυκλώματος, για να ξεπλύνει μέρος από τα 30 εκατομμύρια των λύτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του επιχειρηματία. Και τα οποία φέρεται να είχε μεταφέρει στα γραφεία του Τρομπούκη σε μαύρες σακούλες. Η επαφή του εργολήπτη με τους απαγωγείς του κ. Παναγόπουλου είχε γίνει μέσω άλλων κακοποιών που ήταν κουμπάροι του. Συμπληρώνεται ότι το «καμάρι» του κ. Καλογρίτσα, δηλαδή ο Παναγιώτης Βλαστός, έχει κατηγορηθεί για σωρεία εγκληματικών ενεργειών. Ανάμεσα σε αυτές για βομβιστική επίθεση σε βάρος του προέδρου του δικαστηρίου που χειρίστηκε την υπόθεση Παναγόπουλου αλλά και για σχέδιο δολοφονικής επίθεσης εναντίον μιας συγγενούς του που θεώρησε ότι προσπάθησε να της υφαρπάξει μέρος των ίδιων λύτρων... Σημειώνεται ακόμη ότι τα όνομα του κ. Καλογρίτσα μνημονεύεται και στην πρόσφατη υπόθεση με τους δημοσιογράφους-εκβιαστές με έναν εκ των κατηγορουμένων, τον Παναγιώτη Μουσσά, να αναφέρει, σε κρίσιμη υποκλαπείσα συνομιλία του, ότι «εγώ ανήκω στην οικογένεια Καλογρίτσα» και να χρησιμοποιεί το όνομα του επιχειρηματία ως «δείγμα της ισχύος» του.

Πώς αποκαλύφθηκαν οι δράστες
Η απαγωγή Παναγόπουλου είχε σημειωθεί το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 13 ημέρες, ύστερα από καταβολή λύτρων-ρεκόρ για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Το καλοκαίρι του 2009 η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την υπόθεση - όπως και άλλες εγκληματικές ενέργειες - και προχώρησε στην άσκηση διώξεων εναντίον 18 ποινικών. Οργανωτικός ρόλος στην απαγωγή είχε αποδοθεί στον Παναγιώτη Βλαστό και σε άλλους ποινικούς. Για την εξιχνίαση της υπόθεσης υπήρξαν πολύμηνες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων και καταγράφηκαν 8.000 περίπου συνομιλίες. Η διαλεύκανσή της μάλιστα φέρεται να ξεκίνησε από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Γιώργου Τρομπούκη για τον οποίο υπήρξαν εξ αρχής πληροφορίες ότι επιχείρησε να «ξεπλύνει» τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου. Μάλιστα ο κ. Τρομπούκης σε μια συνομιλία του χαρακτηρίζει ως «πατέρα» τον κ. Καλογρίτσα.

Η συνομιλία που φαίνεται να εκθέτει τον κ. Καλογρίτσα είναι αυτή της 27ης Μαΐου 2009, όπου αρχικά φαίνεται να συνομιλούν οι Τρομπούκης και Βλαστός. Ωστόσο μετά φαίνεται να συμμετέχει και ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Το πλήρες περιεχόμενο της συνομιλίας έχει ως εξής:

«ΒΛΑΣΤΟΣ: Πού είσαι, γιγαντάκια μου;

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ
: Ελα, αδερφέ μου, είμαι με τον πατέρα μας.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Ναι, ναι, ναι...

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ
: Πάρ' τον να σου πει μια καλησπέρα.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Δώσ' μου, δώσ' μου τον...».

Ο Τρομπούκης ακούγεται να δίνει το τηλέφωνο στον κ. Καλογρίτσα για να μιλήσει με τον Βλαστό.

«ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Ελα, καμάρι μου...

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Καλησπέρα, τι κάνουμε; Καλά είμαστε; Καλά;

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Είμαι καλά, εδώ έχω τον μικρό και με κρατάει έτσι, ας πούμε, για να μην πάθω και τίποτα, μην πάθουμε και κάνα έμφραγμα, τώρα έχω και γεράματα εγώ.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Μια χαρά.

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Και σε περιμένω, και σε περιμένω...

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Μια χαρά...

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Να βγεις έξω, να σε δούμε, να σε συναντήσουμε, εντάξει;

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Κι εγώ, κι εγώ να ξέρεις, θα τα πούμε, και ότι είσαι φίλος του φίλου μου, να ξέρεις... (σ.σ.: ακατάληπτο) πατέρας... (σ.σ.: ακατάληπτο).

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Σ' αγαπάω πολύ, σ' αγαπάω πολύ...

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Κι εγώ σ' αγαπάω πολύ...

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Σ' αγαπάω πολύ...

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Να 'σαι σίγουρος, εντάξει;

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Και να ξέρεις ότι ξέρω για σένα από την πρώτη μέρα που ακούστηκε το όνομά σου.

ΒΛΑΣΤΟΣ:
 Ναι, ε;

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Από τότε σε ξέρω και σε παρακολουθώ.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Εντάξει.

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ:
 Γιατί είμαι περήφανος μ' αυτά, εντάξει;

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Ευχαριστώ πολύ, έτσι; Σ' ευχαριστώ...

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Να 'σαι καλά, σ' αγαπώ. Εμείς εδώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, εντάξει;

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Ευχαριστώ πολύ, να 'σαι καλά.

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Σ' αγαπώ πολύ, να 'σαι καλά.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Σας ευχαριστώ, κι εγώ...

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
: Αντε, καμάρι μου, να 'σαι καλά, γεια σου, γεια.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Γεια».

Είχαν προηγηθεί άλλες συνομιλίες όπου ο Γ. Τρομπούκης «διαφήμιζε» στον Παναγιώτη Βλαστό την παρεμβατική δυνατότητα αλλά και τον θαυμασμό που τρέφει γι' αυτόν ο κ. Καλογρίτσας. Φτάνοντας σε προφανείς υπερβολές. Η συνομιλία της 27ης Απριλίου 2009, που είχε προηγηθεί της ανωτέρω, έχει ως εξής:

«ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ
: Να σου πω, ο ΚΑΛΟ... σε γουστάρει, πεθαίνει.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Σώπα, ρε. Ποιος είναι αυτός;

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ
: Ναι, ρε, ναι. Σε γουστάρει, σε γουστάρει.

ΒΛΑΣΤΟΣ
: Ο δικός σου; Ο δικός σου;

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ
: Ναι, ο ΚΑΛΟΣ, ναι. «Θα κάνω ό,τι μπορώ...»

Παράλληλα, στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν και άλλες ενδεικτικές αναφορές στο όνομα του κ. Καλογρίτσα. Σχετικό κείμενο αφορά τηλεφωνική επικοινωνία στις 23 Ιουνίου 2009 του Παναγιώτη Βλαστού με μια δικηγόρο. Εκεί όπως μνημονεύεται «συζητάνε για τον κ. Καλογρίτσα και η δικηγόρος λέει στον Βλαστό ότι από το ραντεβού που είχε μαζί του κατάλαβε ότι θα τον βοηθήσει γιατί τον θέλει έξω από τη φυλακή για να του κάνει δουλειές»!

Ομως στο ίδιο έγγραφο υπάρχει και άλλη αναφορά σε συνομιλία Καλογρίτσα - Βλαστού που φέρεται να πραγματοποιείται στις 16 Ιουνίου 2009. Οπως σημειώνεται στο εν λόγω υπηρεσιακό κείμενο «ο Τρομπούκης παίρνει τηλέφωνο τον Βλαστό και του δίνει να μιλήσει με τον Καλογρίτσα. Ο Καλογρίτσας διαβεβαιώνει τον Βλαστό ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει, όπως π.χ. να παρέμβει στην 5η ανακρίτρια ή να καταθέσει αν χρειαστεί ως μάρτυρας. Θα συνεννοηθεί για τις ενέργειες που θα κάνει με τη δικηγόρο και θα προγραμματίσει με τον Τρομπούκη μια επίσκεψη στις φυλακές για να τα συζητήσουν από κοντά».


Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε το 2012 για την απαγωγή Παναγόπουλου και για άλλες ενέργειες σε δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών και ο Γιώργος Τρομπούκης σε 15 χρόνια φυλάκιση. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό είναι σε εξέλιξη.

ΒΗΜΑ/http://infognomonpolitics.blogspot.gr/