22.7.16

“Μην με λέτε δικτάτορα” λέει ο Ερντογάν που γίνεται ιμάμης και “παραίτησε” τον αρχηγό της ΜΙΤ

Έχει δίκιο δεν είναι απλός δικτάτορας, είναι ...Αρχίδικτατορας. Juan
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ Χ.Φιντάν, για να διευθετηθεί το θέμα της παραίτησής του μετά από την αποτυχία της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας να ενημερώσει εγκαίρως και αποτελεσματικά για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αμέσως μετά ο Ερντογάν μίλησε στη Βουλή και απευθυνόμενος στη δύση επεσήμανε ότι είναι ένας εκλεγμένος πρόεδρος. “Μην με λέτε λοιπόν δικτάτορα” ,είπε ο Ερντογάν. Ο οποίος όμως έχει αρχίσει στις ομιλίες του να θυμίζει όλο και περισσότερο …ιμάμη.Η επίκληση στη θεϊκή θέληση να σωθεί το καθεστώς του ήταν στην αρχή της ομιλίας του συνεχής.
Μπορεί ο ίδιος να απαιτεί να μην τον λένε δικτάτορα,αλλά τα όσα γίνονται στην Τουρκία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να μην το σκεφτεί οποιοσδήποτε δυτικός.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ:
Εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές σε βάρος 283 στρατιωτικών της προεδρικής φρουράς, μία εβδομάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ένας αξιωματούχος.
Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά γνωστοποίησε, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ότι οι αρχές προχώρησαν στην ακύρωση 10.856 διαβατηρίων προσώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν από την χώρα, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.
Εκ του συνόλου των διαβατηρίων των οποίων ανακλήθηκε η ισχύς, σχεδόν 10.000 είναι υπηρεσιακά διαβατήρια: πράσινα (πρώην βουλευτών, ορισμένων δημοσίων λειτουργών, δημάρχων…) ή γκρι (δημοσίων αξιωματούχων που βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό, αθλητών, στελέχη διεθνών οργανώσεων…), όπως και των στενών τους συγγενών.
Πριν από την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των στρατιωτικών της προεδρικής φρουράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τέθηκαν υπό κράτηση 10.410 στρατιωτικούς, δικαστές, δημόσιους υπαλλήλους και επίσης την κράτηση επιπλέον 4.060 προσώπων, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 στρατηγοί και ναύαρχοι.
Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές θα κλείσουν 1.700 ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.
To HaberTurk επικαλέστηκε μια πηγή από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία 936 ιδιωτικά σχολεία, 449 φοιτητικοί κοιτώνες και 284 ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείσουν.