16.7.16

Στην αντεπίθεση ο Σουλτάνος



Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με την ατμόσφαιρα να παραμένει τεταμένη και τη Δύση να παρακολουθεί «μουδιασμένη» τα όσα δραματικά εκτυλίσσονται στη χώρα. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες, με το Υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι τουλάχιστον 190 άνθρωποι (εκ των οποίων αρκετοί αστυνομικοί) έχασαν τη ζωή τους. Όσον αφορά στον αριθμό των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 1.000.



Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 1.563 στρατιωτικοί, ενώ πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. ​
Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατεί σκληρή γραμμή απέναντι στους πραξικοπηματίες, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι θα υπάρξει η παραδειγματική τιμωρία τους, αστυνομικοί συνεχίζουν τις συλλήψεις στρατιωτικών σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το… ξήλωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας του στρατού, αντικαθιστώντας τον Χουλουσί Ακάρ με τον διοικητή της 1ης στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ. Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην επικεφαλής κρατείτο για ώρες όμηρος από τους αντικαθεστωτικούς στην Άγκυρα και τελικά διεσώθη.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 1.563 στρατιωτικοί, ενώ πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και δύο ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιπτέραρχος Μετίν Ιγιντλί.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες για βαρβαρότητες σε βάρος των συλληφθέντων από πολίτες, με φωτογραφία ενός αποκεφαλισμένου πτώματος στρατιώτη να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με προπηλακισμούς στρατιωτών από μαινόμενο πλήθος σε αντίποινα για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. 

Προπηλακισμοί στρατιωτών από πολίτες
Προπηλακισμοί στρατιωτών από πολίτες

Κάτω δεξιά το αποκεφαλισμένο πτώμα στρατιώτη
Κάτω δεξιά το αποκεφαλισμένο πτώμα στρατιώτη


Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά και τον στρατιωτικό νόμο να παραμένει σε ισχύ. Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Ερντογάν φαίνεται να έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο «θολό» παραμένει το τοπίο για την κατάσταση στην Άγκυρα, όπου ακόμα υπάρχουν «θύλακες αποσταθεροποίησης».

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να βγει ενισχυμένος από τη συγκεκριμένη απόπειρα και δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση των εξουσιών του.



«Θύλακες» αντίστασης στην Άγκυρα


Ενδεικτικό, πάντως, της ρευστής κατάστασης στη χώρα αποτελεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει μεταβεί ακόμα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες, με το Υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι​Επικαλούμενο δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, το Reuters μετέδωσε ότι μικρές ομάδες πραξικοπηματιών εξακολουθούν να αντιστέκονται, έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό. Παράλληλα, ανέφερε ότι η στρατιωτική βάση απ' όπου ξεκίνησε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. 

Όπως έγινε γνωστό οι επιθέσεις στο Προεδρικό Μέγαρο (το οποίο επλήγη από βόμβες το πρωί του Σαββάτου) έχουν σταματήσει. Το ίδιο συνέβη και στο κτήριο της Βουλής, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν την καταστροφή που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.


«Έπεσε» η γέφυρα του Βοσπόρου - Προπηλακισμοί πραξικοπηματιών από πολίτες

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν το πρωί του Σαββάτου εικόνες από τη γέφυρα του Βοσπόρου, όπου δυνάμεις του στρατού παραδίδουν τον οπλισμό τους και προχωρούν με τα χέρια ψηλά μπροστά από τεθωρακισμένα.
Παράλληλα, το Reuters ανέφερε ότι στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με προπηλακισμούς από μαινόμενους πολίτες, πριν τελικά επέμβουν αστυνομικοί και απομακρύνουν το πλήθος. Το ίδιο συνέβη και στους χώρους όπου στεγάζονται τα γραφεία του CNN Turk. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν βαρβαρότητες, μ' έναν στρατιώτη να αποκεφαλίζεται, την ώρα που στη γέφυρα του Βοσπόρου πολίτες ξεγύμνωσαν πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους στη συνέχεια ελεύθερους.

Πραξικοπηματίες στη γέφυρα του Βοσπόρου προχωρούν γυμνοί
Πραξικοπηματίες στη γέφυρα του Βοσπόρου προχωρούν γυμνοί


Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να βοηθήσουν στην προσπάθεια καταστολής της απόπειρας πραξικοπήματος.




Εικόνες καταστροφής στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

 
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το βομβαρδισμένο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Τη στιγμή του βομβαρδισμού βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση και μετά από τον εκκωφαντικό θόρυβο που ακούστηκε, προκλήθηκε πανικός. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ισμαΐλ Καχραμάν, ανακοίνωσε ότι δεν τραυματίστηκαν βουλευτές. 

Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές ότι κάποιοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο κτήριο τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.















Η πορεία του Ερντογάν από το Νταλαμάν μέχρι την Κωνσταντινούπολη

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκαν χάρτες που δείχνουν την πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη στιγμή που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Νταλαμάν στις 02.00 τα ξημερώματα μέχρι την προσγείωση στον διεθνή αερολιμένα «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης στις 03.30.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημερώθηκε για την απόπειρα πραξικοπήματος ενώ παραθέριζε στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Ρόδο. Όπως φαίνεται και στους χάρτες, προτού προσγειωθεί το αεροσκάφος στην Κωνσταντινούπολη, οι πιλότοι έκαναν 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή μεταξύ Γκόνεν και Μπίγκα.






Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες στηρίζουν Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, σύσσωμη είναι η υποστήριξη της Δύσης στον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Κέρι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ έγινε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για ηρεμία και διάλογο.

Σύσσωμη είναι η υποστήριξη της Δύσης στον πρόεδρο της Τουρκίας​Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ: «Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλα πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές» έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η Καγκελάριος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η χώρα στη συνταγματική τάξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αυτήν την ώρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετά τις ολονύχτιεςσυγκρούσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη


Το ξημέρωμα στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Ερντογάν.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας το πρωί του Σαββάτου. 













Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016, 12:14/ zougla.gr