25.7.16

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Καρέ καρέ όλες οι συνομιλίες και οι κινήσεις των Τούρκων στασιαστών (φωτό)



του Βασίλη Καπούλα 
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την δράση, τον συντονισμό και τις κινήσεις των Τούρκων στασιαστών έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι συνομιλίες που θα διαβάστε αφορούν το απόγευμα, τη νύχτα και το πρωινό της 15ης-16ης Ιουλίου. Μια ομάδα των σχεδιαστών του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος χρησιμοποίησαν μια ομάδα "what's up" για να επικοινωνούν μεταξύ τους. 
Το υλικό αυτό αποτελείται από δύο πηγές. Η πρώτη πηγή είναι ένα βίντεο το οποίο είχε ανέβει στο Twitter το πρωινό της 16ης Ιουλίου και εμφανίζει την συνομιλία στο τηλέφωνο κάποιου πραξικοπηματία που είχε παραδοθεί, αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί. Το βίντεο αυτό εμφάνιζε την συνομιλία από την αρχή ώρα 21.15 μέχρι 22.45.

Η δεύτερη πηγή είναι 21 φωτογραφίες που δείχνουν το υπόλοιπο των συνομιλιών. Oι φωτογραφίες προέρχονται από το Al Jazeera Türk’s και τον Selahattin Günday, τις οποίες έδωσε στο Bellingcat το οποίο και τις ανέλυσε και μετέφρασε.
Η ομάδα του WhatsApp αποτελείται από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματικούς του τουρκικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένων δύο Ταξίαρχων και 11 Συνταγματαρχών.
Η ομάδα αυτή απλά συντονίζει την απόπειρα πραξικοπήματος και εστιάζει στις χερσαίες δυνάμεις σε Κωνσταντινούπολη και στην επαρχία Σαγγαρίου.
Πιθανότατα υπήρχαν και άλλες ομάδες συντονισμού για δράσεις σε άλλα μέρη της Τουρκίας.
Τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας επικοινωνεί με την Άγκυρα με το Αρχηγείο των πραξικοπηματιών στην αεροπορική βάση Akinci.
Τουλάχιστον τρία από τους πέντε Συντάγματα είναι τμήμα της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ. όπως σας είχε ήδη ενημερώσει το pronews.gr σε προηγούμενο άρθρο.
Η συνομιλία και επικοινωνία μεταξύ των σχεδιαστών του πραξικοπήματος είναι χαοτική καθώς πρέπει να γίνει ανταλλαγή πολλών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
Υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας με την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Υπάρχει συνεχόμενη επανάληψη όσο αφορά τον ανώτερο όμηρο τους, τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς.
Έχει ζητηθεί πολλές φορές αεροπορική κάλυψη και απαίτηση να βομβαρδιστεί η γέφυρα του Βοσπόρου!
Καθώς φτάνει το ξημέρωμα, ένας από τους σχεδιαστές του πραξικοπήματος έχει αντιληφθεί ότι όλα έχουν τελειώσει. "Να αποδράσουμε;" ρωτάει ένας Συνταγματάρχης και παίρνει την απάντηση "Η επιλογή είναι δικιά σου". "Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη. Αλλά έχουμε εγκαταλείψει την θέση μας. Κλείνω την ομάδα, Διέγραψε τα μηνύματα αν θέλεις".
2115 - Η δημιουργία της ομάδας.
Στις 21.15 στις 15 Ιουλίου 2016 ο Major Murat Çelebioğlu δημιουργεί την ομάδα του WhatsApp  με την ονομασία " “Yurtta sulh". Αυτό αναφέρεται σε δύο λέξεις μιας διάσημης πρότασης που είχε πει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και είχε αργότερα γίνει αποδεκτή ως την προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας αλλά είχε γίνει και το σλάγκαν των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολούθως ο Major Çelebioğlu προσθέτει άτομα στην ομάδα και τους λέει ότι θα κάνει ανακοινώσεις. Προσθέτει έτσι τα μέλη και μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες.
"Θα τους περάσω στην Άγκυρα" λέει ο Çelebioğlu αναφερόμενος στο Αρχηγείο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα.
Μερικοί αριθμοί που έχουν προστεθεί στην ομάδα προστείθενται και στο προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που διαβάζουμε την συνομιλία.
Στις 21:26, ο Ταγματάρχης Çelebioğlu δίνει τις πρώτες οδηγίες για στρατιωτική δράση:
"Μπλοκάρετε την κυκλοφορία στους δύο κύριους αυτοκινητόδρομους της Κωνσταντινούπολης, τον Ε5 και τον ΤΕΜ ή Ε80. Η κυκλοφορία εκτός Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει όπως έχει αλλά η κυκλοφορία θα απαγορευτεί στο να μπει κάποιος και θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω".
Ο Συνταγματάρχης Ahmet Zeki Gerehan απαντά ότι οι τοποθεσίες "που πρέπει να καταληφθούν, πρέπει να καταληφθούν αμέσως".
Προφανώς οι πραξικοπηματίες είχαν πολλές τοποθεσίες υπόψιν τους και έπρεπε να τις καταλάβουν όλες. Οι παρακάτω τοποθεσίες ήταν οι πιο σημαντικές και θέματα των μεταξύ τους συζητήσεων:
- H γέφυρα του Βοσπόρου
- Η δεύτερη γέφυρα Fatih Sultan Mehmet 
- Η Πλατεία Ταξίμ
- Το Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών (Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü, AKOM)
- Το αεροδρόμιο Ατατούρκ
- Το αεροδρόμιο Sabiha Gökçen 
- Το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης στο Vatan Caddesi (İstanbul Emniyet Müdürlüğü)
- Το αρχηγείο αναταραχών της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης στο Bayrampaşa (Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü)
- Η στρατιωιτκή Σχολή Kuleli (Kuleli Askerî Lisesi)
- Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, IMKB)
- Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης
-Το γραφείο του κυβερνήτη της Sakarya
- Το επαρχιακό γραφείο του κόμματος AKP
- Τη τουρκική ραδιοφωνία και τηλεόραση στην Κωνστανινούπολη (TRT İstanbul Müdürlüğü Harbiye, TRT)
- Την βάση υποστήριξης (Lojistik Destek Üssü, LDÜ)
- Tις Διοικήσεις των Σχολείων Πολέμου (Harp Akademisi Komutanlığı, HAK K).
Στις 21:29, ο Συνταγματάρχης Müslim Kaya αναφέρει πρώτος:  " Η 6η ξεκίνησε" αναφερόμενος στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού με βάση Hasdal, μια περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό εδώ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη.
Ένα πρώτο πρόβλημα προκύπτει την ίδια στιγμή. Στην ακαδημία ένα άτομο που αναφέρεται ως “Fatih Irmak” έχει προβλήματα και δεν μπορεί να πείσει την μονάδα του να συμμετάσχει στο πραξικόπημα. Ο Çelebioğlu ρωτά τον Συνταγματάρχη Gerehan ανα μπορεί να τον βοηθήσει. Ο τελευταίος απαντά ένα λεπτό αργότερα ότι βρίσκεται στο δρόμο και πηγαίνει για βοήθεια ενώ μετά αναφέρει "Ο Fatih και η ομάδα του είναι καθοδόν. Δεν υπάρχει πρόβλημα"α αναφέρει ο Major Murat Yanık.
Λίγα λεπτά αργότερα υπάρχει νέο πρόβλημα το οποίο θα επαναληφθεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας: η κυκλοφοριακή συμφόρηση.
"Η 2η και η 66η έχουν δυσκολίες λόγω του κυκλοφοριακού" λέει ο Major Çelebioğlu. Ο Major Osman Akkaya απαντά: “ Δεν έχουμε φύγει ακόμη”.
Ο Ταγματάρχης Çelebioğlu ρωτάει ξανά για μια τοποθεσία για δύο συντάγματα. Ο Συνταγματάρχης Kaya απαντά ότι το 6ο Σύνταγμα πρόκειται να φτάσει το Κέντρο Συντονσιμού Καταστροφών (Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü, AKOM), βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Ανφορές γίνονται για την 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στη περιοχή Kartal της Κωνσταντινούπολης και την 66th Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στην Hasdal μαζί με το 6ο Σύνταγμα.
Ο Συνταγματάρχης Kaya ενημερώνει την ομάδα στο WhatsApp ότι καταλαμβάνουν το AKOM.
21.45 - Μπλοκάρουν τις γέφυρες του Βοσπόρου
Στις 21:45, ο Ταγματάρχης Muammar Aygar αναφέρει ότι η πρόσβαση στην γέφυρα του Βοσπόρου ή Πρώτη Γέφυρα έχει σταματήσει ενώ υπό τον έλεγχο τους είναι και η Δεύτερη Γέφυρα.
Η στρατιωτική αυτή εξέλιξη δείχνει την έναρξη του στρατιωιτικού πραξικοπήματος.
2150 - Οι πρώτες ενισχύσεις
Στις 21:50, ο Συνταγματάρχης Gerehan ρωτά με ποιον από τις "ενισχύσεις Hadimköy" να επικοινωνήσει. "Περιμένουν στην είσοδο του στρατοπέδου.... Στρατηγός Kani Akman 1. Φρουρά”. Ο Gerehan αναφέρεται στην 52η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.
Τέσσερα λεπτά αργότερα ο later, Major Çelebioğlu λέει ότι καλεί τον "Pasha Eyüp". Η λέξη “pasha” είναι οθωμανικός τίτλος για Στρατηγό. Ο Çelebioğlu ζητά τον αριθμό του Lieutenant-Colonel Mehmet Erol από την Τουρκική Αεροπορία ενώ ένας άλλος Συνταγματάρχης λέει ότι ο Στρατηγός Eyüp έχει ήδη επικοινωνήσει ότι θα ανοίξει τις πύλες και μιλάει στον Αντισυνταγματάρχη Erol.
Ο Συνταγματάρχης Sadık Selim Cebeci μοιράζεται τον αριθμό τηλεφώνου του Erol και το προσθέτει στην ομάδα 15 λεπτά αργότερα.
Ένα λεπτό αργότερα ο Συνταγματάρχης Kaya πληροφορέι την ομάδα ότι μια μονάδα είναι στο δρόμο προς το TRT. Εννιά λεπτά αργότερα ο Kaya γράφει ότι καταλαμβάνουντ ο AKOM.
2156 - Καταλαμβάνεται η Σχολή Πολέμου
Στις 21:56, ο Ταγματάρχης Murat Yanık ανακοινώνει ότι η Σχολή Πολέμου έχει καταληφθεί και αναφέρει "ακολουθούν οι δυνάμεις Hadimköy". Ο Ταγματάρχης Aygar γράφει ότι όλα είναι υπό έλεγχο στη Δεύτερη Γέφυρα και η Αστυνομία ακολουθεί τις εντολές, δεν υπάρχουν προβλήματα".
Ο Συνταγματάρχης Kaya αναφέρει ότι το AKOM έχει ακταληφθεί αλλά θα χρειαστεί βοήθεια από την τεχνική ομάδα της Αεροπορίας για να κλείσουν την μετάδοση.
"Προσπαθούν μόνοι τους αλλά είναι ανίκανοι να τα καταφέρουν".
2206 "Η μεγάλη πλειοψηφία της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης συμμορφώνεται".
Στις 22:06 ο Ταγματάρχης Çelebioğlu γράφει ότι οι διοικητές της αστυνομίας Κωνσταντινούπολης  έχουν κληθεί και ενημερωθεί για τις προθέσεις των πραξικοπηματιών.
Η μεγάλη πλειοψηφία συμμπρφώνεται και ο Συνταγματάρχης Uzan Şahin γράφει ότι "Πείτε στους φίλους μας αστυνομικούς, θα φιλήσω τα μάτια τους".
Ταυτόχρονα ο Συνταγματάρχης Kaya ενεημερώνει ότι στρατεύματα βρίσκονται καθοδόν προς τη βάση υποστήριξης (Lojistik Destek Üssü, LDÜ).
2209 - Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Umit Dundar, πρέπει να παρθεί όμηρος ενημερώνει ο Συνταγματάρχης Cebeci.
2219 - Οι Διοικητές προσπαθούν να προσεγγίσουν τους σχεδιαστές του πραξικοπήματος.
Στις 22:19, οι μη πραξικοπηματίες στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ΣτρατηγόςDündar συνεχίζει να καλεί τη στρατιωτική Σχολή Κuleli ενώ ο Ταξίαρχος Kemal Başak, Διοικητής του 66ου Συντάγματος καλεί τον Συνταγματάρχη Eyyüp Gürler συνέχεια. Δεν απαντούν στις κλήσεις τους ενώ γίνεται κουβέντα για τις "ενισχύσεις Hadimköy".
Ο Ταγματάρχης Çelebioğlu στέλνει φωτογραφία με συντεταγμένες που αναφέρονται σε γεωγραφική τοποθεσία, 35 TPF 84098 32413” and “N 40°55’19” / E 29°11’10“, που είναι το ελικοδρόμιο στη βάση της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
2223 - Συμμορφώνεται το İBB
2226 - Bayrampaşa “λίγο πολύ είναι εντάξει”
Μεταξύ 22:26 και 22:28, συζητείται η κατάσταση στην Αστυνομία της Bayrampaşa. Οι μονάδες έχουν φτάσει στην κύρια είσοδο και μιλάνε με την αστυνομία.
"Η Άγκυρα περιμένει για την πληροφόρηση. Αλλά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης, η ακτάσταση είναι "λίγο πολύ οκ" απαντά ο Yıldız. “Δεν μπορούν να διαφύγουν”.
Στο AKOM, η μετάδοση διακόπτεται 44 λεπτά μετά την παρέμβαση των πραξικοπηματιών.
2236 - Υπό έλεγχο η βάση LDÜ
2244 - Το αεροδρόμιο Ατατούρκ και το ΤRT είναι υπό έλεγχο
2301 - Δήλωση του πρωθυπουργού Μ.Γιλντιρίμ
2318 - Αναγγελία του πραξικοπήματος στην τηλεόραση.
2336 - Πυροβολισμοί στην περιοχή Vatan Caddesi
2350 - Το γραφείο του AKP έχει περικυκλωθεί
0005 - Αναγγελία της διακήρυξης του πραξικοπήματος από το TRT
0019 - Βγαίνει ο λαός στους δρόμους (υποστηρικτές του AKP)
0040 - Eλικόπτερα πάνω απότ το Vatan Caddesi
0106 - Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς βγάζει ανακοίνωση
0126 - Πολίτες στο σπίτι του κυβερνήτη της Sakarya
0143 - Πυροβολισμοί κατά πολιτών στη Πρώτη Γέφυρα
0151 - Υπό κράτηση μονάδες της AKOM
0229 - Συγκρούσεις στο IMKB
0321 - Κατάληψη του CNN Türk
0338 - F-16 πετούν πάνω από την Πλατεία Tαξίμ.

PRONEWS