27.7.16

Καταρρίφθηκε επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Apache της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη


Οι σιιτικές δυνάμεις της Υεμένης, που αντιστέκονται στην εισβολή της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη χώρα τους, κατέρριψαν το απόγευμα της Δευτέρας ένα επιθετικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι της Σαουδικής Αραβίας στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ. Σκοτώθηκαν και οι δύο πιλότοι.

Το Απάτσι πραγματοποιούσε στρατιωτική αποστολή σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Υεμένης, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα.
Οι Σαουδάραβες με τη σειρά τους ανακοίνωσαν ότι το ελικόπτερο συνετρίβη εξαιτίας του κακού καιρού.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόστος ενός ελικοπτέρου Απάτσι, ανάλογα με το μοντέλο, ξεκινά από 20.000.000 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 65.000.000. Η Σαουδική Αραβία είχε συνολικά 12 τέτοια ελικόπτερα που είναι ενταγμένα στην αεροπορία στρατού.
Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου που σκοτώθηκαν είναι ο σμηναγός Αϊμάν Αλφαΐφι και ο υποσμηναγός Μοχάμεντ Χασάν.
Η συντριβή του Απάτσι έγινε μόλις λίγες ώρες μετά από επίθεση Υεμενίτων πολιτοφυλάκων σε Σαουδάραβες συνοριοφύλακες, όπου σκοτώθηκαν 5 Σαουδάραβες.
Η Υεμένη δέχεται στρατιωτική επίθεση από τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου από τις 26 Μαρτίου 2015.
Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στην Υεμένη μετά την εξέγερση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πήραν με το μέρος τους και μονάδες του στρατού, ενάντια στον «εκλεκτό» των Σαουδαράβων Πρόεδρο της χώρας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος κατέφυγε φυγάδας στη Σαουδική Αραβία.
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι και ο στρατός της Υεμένης δεν μάχονται μόνο ενάντια στους εισβολείς Σαουδάραβες και λοιπούς Άραβες συμμάχους τους αλλά και ενάντια στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Η Αλ Κάιντα έχει ισχυρή παρουσία στην Υεμένη από καιρό, το Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε μετά την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας.
Η Σαουδική Αραβία υφίσταται μεγάλες απώλειες στα μέτωπα της Υεμένης για αυτό και έχει προσλάβει μαζί με τα Εμιράτα εκατοντάδες μισθοφόρους, δυτικούς, λατινοαμερικάνους κι άλλους, για να πολεμάνε για λογαριασμό της.
pronews