18.7.16

Γιατί κινδυνεύει με διασυρμό το Ελληνικό κράτος με την υπόθεση των 8 Τούρκων


Άρθρο του Χρήστου Καπούτση
Η Διεθνής νομιμότητα,  θα πρέπει να τηρηθεί με απόλυτη σχολαστικότητα, στην περίπτωση  της έκδοσης στην Τουρκία, των 8 τούρκων στρατιωτικών,  που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Οι  Τούρκοι πιέζουν  την ελληνική κυβέρνηση για άμεση έκδοση των  8 στρατιωτικών,  που όπως κατάθεσαν στις απολογίες τους στις ελληνικές δικαστικές αρχές, παραπλανήθηκαν και συμμετείχαν  στο «οπερετικό» ή «στημένο» στρατιωτικό πραξικόπημα  και  έφτασαν με ελικόπτερο στον Έβρο,  ζητώντας άσυλο από την Ελλάδα, επειδή φοβήθηκαν και δικαιολογημένα, για τη ζωή τους.

Η  ελληνική κυβέρνηση ,  απαντά επισήμως,  πως θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Όμως,  τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών με πρώτο τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά,  αφήνουν να εννοηθεί , ότι πιθανότερο σενάριο είναι η παράδοση των 8 στρατιωτικών και μάλιστα πολύ σύντομα στην Τουρκία, εκτός και αν η αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, που ενημερώνεται λεπτομερώς, έχει άλλη άποψη …
Το εντυπωσιακό είναι,  ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν αρκείται μόνο στη διατύπωση του αιτήματος της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών, αλλά χρησιμοποιεί και  σκληρή γλώσσα  προς την Αθήνα στο αίτημά του για άμεση επιστροφή των “8” στρατιωτικών που αυτομόλησαν,  προειδοποιώντας μάλιστα,   για “σοβαρές επιπτώσεις” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  αν δεν παραδοθούν άμεσα οι “8” τούρκοι στρατιωτικοί. 
Οι τουρκικές απειλές φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, είναι άλλωστε επιρρεπείς σε εκβιασμούς και εκφοβισμούς,  και εκτιμάται,  ότι ουσιαστικά έχει ληφθεί η απόφαση της παράδοσής του , στις τουρκικές αρχές.
Ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας, τύποις και ουσία , παντελώς αναρμόδιος,  για την έκδοση ή μη των 8 τούρκων στρατιωτικών , έσπευσε να ενθαρρύνει το Μαξίμου( εκτός και αν λειτούργησε ως «λαγός») , δηλώνοντας , «σε ό,τι αφορά τους οκτώ στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα,  πρέπει να πω ότι το επιχείρημα έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό. Θα έλεγα πολύ ισχυρό. Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό επιχείρημα” είπε ο Δ. Βίτσας.
Το γεγονός,  ότι κάθε δημοκράτης καταδικάζει απερίφραστα το πολύνεκρο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει,  ότι θα πρέπει το Ελληνικό κράτος,  να παρανομήσει, υποκύπτοντας στις πιέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, ειδικά μάλιστα, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας,  έχει εγκαταστήσει ένα αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης. 
Η έκδοση ατόμων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, απαγορεύεται ρητά,  αν  η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς.  Επίσης η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948.
Επιπροσθέτως, στην Τουρκία έχουν αρχίσει ήδη  να συζητούν την επαναφορά  της θανατικής ποινής, για τους πρωταίτιους  του πραξικοπήματος. Στην περίπτωση αυτή, η ευρωπαϊκή νομοθεσία  ( Ε.Ε.), δεν επιτρέπει την  έκδοση κατηγορουμένων σε χώρες,  που ενδέχεται έστω,  να τους καταδικάσουν σε θάνατον.
Διακεκριμένος νομικός, στον οποίο ετέθη σχετικό ερώτημα απάντησε: «Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.»
Κατόπιν αυτών, η απόφαση για την έκδοση ή μη στην Τουρκία, των 8 τούρκων στρατιωτικών, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές συμβάσεις  και το «ανθρωπιστικό δίκαιο» , δηλαδή να μην είναι πολιτική απόφαση, υπό το κράτος του φόβου και των απειλών των Τούρκων. Μη νόμιμη πολιτική απόφαση, ασφαλώς, θα αποτελέσει  διασυρμό του Ελληνικού κράτους , με προβλέψιμες συνέπειες …
militaire.gr