6.7.16

Υπάρχουν ακόμα 850 χιλ. Έλληνες που θα ψήφιζαν Σύριζα;



Του  συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα


Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις, δηλώσεις, αναλύσεις των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση Σύριζα / ΑΝΕΛ πάει από το κακό στο χειρότερο και οι δημοσκοπήσεις είναι οι δυσμενέστερες εδώ και ενάμιση χρόνο. Για δε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα ποσοστά που τους δίνονται είναι αρκετά κάτω από το 3%, κάτι που με το ισχύον σύστημα  δεν θα τους έδινε ούτε 150.000 ψήφους.

Τι έχει μεσολαβήσει – εκτός από τα παγκοίνως γνωστά της ύφεσης, της αντιπαραγωγικότητας, των πάσης φύσεως μειώσεων, των αυξήσεων στις τιμές καθημερινών προιόντων, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επικουρικά- που συνέτεινε στη βύθιση της Δεύτερης Κυβέρνησης της Αριστεράς, έστω και με  «σύντροφο»  ένα κομμάτι της Δεξιάς; Αρχικά το παρ΄ ολίγον φιάσκο με την Cosco που έδειξε την τρικυμία εν κρανίω των επιτελών. Στη συνέχεια, τα διαδοχικά «κανόνια» του Μαρινόπουλου και της  Jet Oil με επακολούθημα την τραγική αυτοκτονία του Μαμιδάκη μετά την καταστροφή, τραγωδία που στελέχη της κυβέρνησης προσπάθησαν – λοιδωρούμενα βεβαίως από τους πάντες-  να θεωρήσουν συγκινητική  …επίδειξη φιλότιμου. Είχε φυσικά μεσολαβήσει η κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά το επιστέγασμα της αρνητικής δημοσιότητας ήρθε :
1.      Με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου ότι ενώ τα εκατομμύρια των φτωχοποιημένων συνεπών φορολογουμένων θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις παράλογα αυξημένες υποχρεώσεις του, το νομοσχέδιο για  τους φοροφυγάδες ΘΑ κατατεθεί τον Αύγουστο και μέχρι τότε θα συνεχίσουν να κλέβουν.
2.      Η αποκάλυψη του συμβούλου της κυβέρνησης Τζων Γκαλμπρέιθ μέσα από βιβλίο του ότι από τις αρχές Μαρτίου του 2015 είχε συντάξει και υποβάλει στον Βαρουφάκη «Σχέδιο Β» για την έξοδο από το Ευρώ με αδιανόητες, δικτατορικές μεθόδους και πρακτικές για το λαό, από την επιστράτευση των υπαλλήλων και την κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι την πληρωμή με ….διατακτικές που θα αναφέρονταν στη Νέα Δραχμή.
3.      Η διάψευση στελεχών της κυβέρνησης ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο.
4.      Τα tweets του Βαρουφάκη που υπενθύμιζαν ότι ο Τσίπρας γνώριζε το Σχέδιο Β και τα περιφρονητικά σχόλιά του για τον πρωθυπουργό και μάνατζέρ του στην περίοδο της «βασιλείας» του.
Υπάρχουν κι άλλα. Δευτερεύοντα. Καθημερινά. Όπως οι τηλεοπτικές άδειες. Όπως η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για αλλαγή του Εκλογικού Νόμου. Όπως η χαώδης κατάσταση στην Υγεία. Όπως οι πανηγυρισμοί Τσίπρα και Σύριζα για το «Δημοψήφισμα» του 2015 για ένα Όχι του 62%  που μετετράπη δολίως σε Ναι. Και για να μη μπω σε άλλες λεπτομέρειες που κουβεντιάζουμε όλοι μας, καθημερινά, όπου βρεθούμε, γυρίζω στην τελευταία δημοσκόπηση:
Νέα Δημοκρατία 28,5 %
Σύριζα 17,5 %
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%

Δεν την κρίνω. Μια δημοσκόπηση δείχνει τάσεις της στιγμής σε δείγμα ψηφοφόρων. Αλλά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, αν γίνονται σήμερα εκλογές, ο Σύριζα που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβρη του 2015 από 1,93% εκατομμύρια Έλληνες, θα έπαιρνε με το ζόρι περίπου  850.000 ψήφους. Δεν ρωτώ τίποτε άλλο. Μόνο ένα πράγμα: Υπάρχουν ακόμα 850.000 Έλληνες που ζούν στην Ελλάδα και το 2016 που θα ψήφιζαν Σύριζα; Ποιοι είναι αυτοί;