23.7.16

ΠΑ: Προτεραιότητα νο.1, η αναβάθμιση των F-16 και M2000


Η ανάγκη αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Κλάδο, καθώς τα αεροσκάφη πλησιάζουν σταδιακά το όριο του επιχειρησιακού τους βίου και απαιτείται να ληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα ώστε να διατηρηθούν αξιόμαχα, μεγιστοποιώντας την αξιοπιστία της ελληνικής αποτροπής.
Η αναβάθμιση αφορά τόσο τα μαχητικά τύπου F-16 όσο και τα Mirage 2000, αν και η απόφαση για το τι θα προηγηθεί και πως θα υλοποιηθεί ευνοεί την αμερικανική Lockheed Martin αφού ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών F-16 στο ελληνικό οπλοστάσιο ευνοεί την εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας με οφέλη περισσότερα πέραν των αμιγώς επιχειρησιακών, σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών.

Στο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο αρχηγός της τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου στην εφημερίδα Παραπολιτικά, στα μέσα Ιουνίου λέγοντας τα ακόλουθα:
«Για μας, ως ΑΤΑ, το κυρίαρχο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση του συνόλου των F-16 που, αν γίνει, θα μας δώσει ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός καθώς η διαμόρφωση που έχει επιλεγεί είναι η καλύτερη ίσως στον κόσμο.
»Αν τελικώς γίνει, θα έχουμε μια ομογενοποίηση του στόλου των μαχητικών μας με 150 αεροσκάφη ίδιων επιδόσεων, και της εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς και ενιαία γραμμή συντήρησης και υποστήριξης των μαχητικών, που θα επιχειρούν από τέσσερις βάσεις.
»Με λίγα λόγια, θα έχουμε τρομερά οικονομικά οφέλη, καθώς σε βάθος χρόνου, όχι πολύ μακρινού, το όποιο κόστος θα έχει αποσβεσθεί. Πιστεύω ότι ο εκσυγχρονισμός του στόλου όλων των F-16 θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στην απόκτηση του F-35 από τους Τούρκους».
defence-point