20.6.16

Μεγάλη «ανάσα» για το τραπεζικό σύστημα η επαναφορά του waiver- Πώς επηρεάζει την άρση των capital controls


ΣΤΑ 400-500 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

της Μαρίνας Νικολάκη
Ενας από τους τρεις βασικούς άξονες προκειμένου να επιτευχθεί το αργότερο μέσα στο 2017 η άρση των capital controls είναι και η επαναφορά του waiver που είχε μπει στον «πάγο» από τον Φεβρουάριο του 2015 προκειμένου οι δανειστές να ασκήσουν για μια ακόμη φορά πίεση στη διαπραγμάτευση με τη «φρέσκια» τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τώρα, θεωρείται βέβαιο πλέον το γεγονός πως στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιουνίου θα δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στη φτηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, όπως αναφέρει και το Reuters.
 
Ενώ η Ελλάδα έχει βαθμολογηθεί με "junk" από τους οργανισμούς πιστοληπτικής ικανότητας, η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να βγαίνουν από τη σανίδα σωτηρίας έκτακτης ανάγκης και να καταφύγουν στους τακτικούς και φθηνότερους μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
 
Απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει αυτό ήταν ο ESM, να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα πριν από την απόφαση. Κάτι που έγινε τη προηγούμενη Παρασκευή.
 
Μετά τη τυπική έγκριση από το ΔΣ του ESM για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ,  η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του waiver για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα, καθώς ο όρος που είχε θέσει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί.
 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν μέρος των χρημάτων που δανείζονται από τον (υψηλού κόστους) έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), με την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και να ωφεληθούν από τη διαφορά του επιτοκίου.
 
«Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν όφελος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από το χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις επανέλθει το waiver και 300 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.
 
Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εκ νέου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει φθηνότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πρόγραμμα αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων.
 
Τόσο η επαναφορά του waiver, όσο και η ένταξη στο QE (πιθανότατα από το φθινόπωρο), αναμένεται να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.  Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι τα άμεσα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver θα είναι στα 400-500 εκατ. ευρώ.
 
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής  και των ελληνικών κρατικών οµολόγων στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόµενη πιο φθηνή αναχρηµατοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασµό µε τη συµµετοχή των ελληνικών κρατικών οµολόγων στις παρεµβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιµάται ότι θα έχουν σηµαντική θετική επίδραση στα αποτελέσµατα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 µε 500 εκατοµµύρια ευρώ. Τα έµµεσα οφέλη όµως, όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναµένεται να είναι σηµαντικά υψηλότερα.
 
Τέλος να σημειώσουμε, ότι όπως τονίσαμε στην αρχή τα waiver, είναι ένας από τους τρεις βασικούς άξονες για την άρση των capital controls. Οι άλλοι δύο όπως σας έχουμε ενημερώσει έχουν ήδη δρομολογηθεί και πρόκειται πρώτον, για την άρση των περιορισμών στο «νέο χρήμα», δηλαδή στο χρήμα που θα επιστρέψει από το εξωτερικό, τα στρώματα, τις τσέπες και τις θυρίδες πίσω στις τράπεζες ενισχύοντας το καταθετικό δυναμικό τους, και δεύτερον οι η άμεση αύξηση του ορίου στις επιχειρηματικές συναλλαγές, πιθανότατα στις 50.000 ευρώ,οι οποίες θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται εγκρίσεις, καθώς σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία για τη λήψη εγκρίσεων που διαρκεί κάποιες ημέρες επιβαρύνοντας το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες.

pronews