21.6.16

Η πιο δύσκολη μέρα... Στις φλόγες η Κύπρος (pics&video)


Σε πύρινο κλοιό όλη τη μέρα η Κύπρος – Έτρεχαν από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης – Τεραστίων διαστάσεων η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Ευρύχου – Εκκενώθηκαν χωριά – Στη «μάχη» και τα ισραηλινά πτητικά μέσα – Και ελληνικά καναντέρ στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης – Επί ποδός όλη τη νύχτα ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Ευρύχου – Υπήρξε κίνδυνος να φτάσει μέχρι τα Πλατάνια η φωτιά με άμεσο κίνδυνο για το Τρόοδος

Σε κατάσταση συναγερμού
Εξαιρετικά δύσκολη η σημερινή μέρα εξαιτίας των συχνών και σε κάποιες περιπτώσεις ταυτόχρονων πυρκαγιών που ξεσπούσαν σε διάφορα σημεία του νησιού. Πριν προλάβουμε να πούμε «δόξα τω Θεώ» που τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά την Αργάκα, πρωί – πρωί δύο ακόμα πυρκαγιές, αυτή τη φορά στην επαρχία Λεμεσού έθεσαν σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρεσία που ανταποκρίθηκε με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καταφέρνοντας μέχρι το μεσημέρι να θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές σε Σούνι- Ζανατζιά και Καντού.
Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Λεμεσό. Γλιτώσαμε τα χειρότερα στο Σούνι (pics&video)
Η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή της Ευρύχου έθεσε σε κατάσταση συναγερμού Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών καθώς το μέγεθος της, το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση από το σημείο που ξέσπασε υπάρχουν κατοικημένες περιοχές αλλά και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.
Εκκενώθηκαν χωριά
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στην περιοχή για κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν και τέσσερα χωριά, το Κουρδάλι, τα Σπήλια, η Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια υπό το φόβο οι φλόγες να ζώσουν τα σπίτια.
Στη «μάχη» και οι Ισραηλινοί — Καναντέρ και από Ελλάδα
Στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή και τα 3 ισραηλινά αεροσκάφη που έφτασαν πρωί – πρωί στην Κύπρο μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φωτιά που μαινόταν από χθες στην Αργάκα.
Γρήγορα, ζητήθηκε και η συνδρομή της Ελλάδας που στέλνει στην Κύπρο αεροπλάνα τύπου καναντέρ για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.
Ένας 12χρονος ανέλαβε την ευθύνη…
Aγοράκι 12,5 χρονών φαίνεται να παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για την μεγάλη πυρκαγιά, καθώς επιχειρούσε να κάψει χόρτα με αποτέλεσμα η φωτιά να του ξεφύγει. Ο ανήλικος ανακρινόμενος παραδέχθηκε την πράξη του, αναφέροντας ότι εκείνη την ώρα έπαιζε με αναπτήρα στην οικία του παππού του. Όπως ανέφερε ανακρινόμενος, φώναξε αμέσως τον πατέρα και τον παππού του για βοήθεια αλλά ήταν δυστυχώς αργά.
Επί ποδός όλη τη νύχτα
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη δύση του ήλιου τα πτητικά μέσα αποχώρησαν από τη σημείο ωστόσο όλες οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν τη φωτιά που σε κάποιες στιγμές ξέφυγε τόσο που απείλησε να φτάσει μέχρι και τα Πλατάνια.  Με το που έπεσε η νύχτα κόπασαν και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή γεγονός που καταγράφεται ως θετική εξέλιξη, ωστόσο το σκοτάδι μόνο σύμμαχος δεν μπορεί να σταθεί στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων να περιορίσουν τις πύρινες γλώσσες.
Με το πρώτο φως της ημέρας οι άνδρες της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών θα αντικατασταθούν, ενώ θα πιάσουν δουλειά με ρίψεις νερού και όλα τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας, τα ισραηλινά αεροπλάνα καθώς και τα ελληνικά καναντέρ.
Μέχρι το βράδυ –σύμφωνα με την Πυροσβεστική- είχε αποσοβηθεί ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς στα Πλατάνια ,κάτι που θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο και το Τρόοδος.
Έκκληση για συμμετοχή εθελοντών απηύθυνε το Τμήμα Δασών με την ανταπόκριση να είναι συγκινητική.  
http://cyprustimes.com/