19.6.16

Μπαν Κι Μουν: Η Λέσβος το νησί της Ειρήνης και το Αιγαίο θάλασσα αλληλεγγύης (pics)


Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και το Αιγαίο η θάλασσα της αλληλεγγύης ήταν το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Μπαν Kι Mουν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Μυτιλήνη. Εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε ολόκληρο το δυτικό κόσμο να δείξει ανθρωπισμό και έμπρακτη αλληλεγγύη στο δράμα εκατομμυρίων προσφύγων.

Σε αποκλειστική του δήλωση στην ΕΡΤ ο κ. Μπαν κι Μουν τόνισε πως ηστήριξη της Ελλάδας θα είναι πρωτεύον ζήτημα στην παγκόσμια διάσκεψη των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, για την οποία θα αποστείλει πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
]Με πλακάτ στα χέρια που έγραφαν “Βοηθήστε Μας” εκατοντάδες πρόσφυγες υποδέχτηκαν τον Μπαν κι Μουν στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Ανάμεσά τους και πολλοί Γιαζίντι οι οποίοι κατήγγειλανγενοκτονία εις βάρος τους από το ISIS. Με πολλούς από αυτούς ο Μπαν κι Μουν είχε σύντομες συνομιλίες και μάλιστα στην ομιλία του πριν αναχωρήσει από τη Λέσβο καταδίκασε το μέτρο της κράτησης των προσφύγων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξαπέλυσε βολές για το κλείσιμο των συνόρων και απηύθυνε κάλεσμα κάλεσμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να κρατήσουν στάση σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. “Πρέπει να ενωθούμε και να αντισταθούμε στα εμπόδια που υψώνονται απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και στους διακινητές που εμπορεύονται, αυτούς τους ανθρώπους”, είπε.
Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συνόδεψαν στην επίσκεψή του στη Λέσβο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Το μήνυμα που απηύθυναν από τη Λέσβο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το μεσημέρι, με μεγάλη χαρά ως παλιός πρόσκοπος ο Μπαν κι Μουν δέχτηκε το προσκοπικό μαντίλι που του χάρισαν τα μέλη του συστήματος ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης. Στη συνέχεια είχε γεύμα στην Επάνω Σκάλα με εκπροσώπους ΜΚΟ και εκπροσώπους φορέων και σωμάτων ασφαλείας.
Νωρίτερα στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, χάρισε ένα σωσίβιο πρόσφυγα στον Μπαν Κι Μουν.

ert.gr