17.6.16

O ιρακινός Στρατός κατέλαβε την Φαλούτζα - Συντριβή του ISIS - Επόμενος σταθμός η Μοσούλη (βίντεο)


ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σημαντική εξέλιξη από το μέτωπο του Ιράκ: Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατάφερα να καταλάβουν το κέντρο της πόλης Φαλούτζα και απομένουν πλέον μερικοί θυλακες του ISIS για να εκκαθαρισθούν στα βόρεια προάστια της πόλης.
 
Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αρχηγείο της κυβέρνησης από τους ισλαμιστές του ISIS.
 
Έπειτα από πολυήμερες μάχες, οι επίλεκτες ιρακινές σιιτικές δυνάμεις (CTS) (πολύ λίγοι σουνίτες πολεμούν με τον ιρακινό Στρατό) και άλλες ιρακινές μονάδες κατάφεραν να μπουν στο κέντρο της πόλης η οποία βρίσκεται 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. 
 
Προηγουμένως είχε περικυκλώθεί η πόλη και είχαν  ανακαταληφθεί οι νότιες και ανατολικές περιφερειακές συνοικίες.
 
«Οι μονάδες των CTS και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης ανακατέλαβαν το κυβερνητικό συγκρότημα στο κέντρο της Φαλούτζα», δήλωσε ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ-Σαάντι, ο διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.
 
Ο Ραΐντ Σάκερ Τζάουντατ αρχηγός της ιρακινής ομοσπονδιακής αστυνομίας, ανακοίνωσε την προώθηση των ιρακινών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης ολοκληρώνοντας έτσι την ιρακινή επίθεση που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της Φαλούτζα, η οποία έχει καταληφθεί από τους ισλαμιστές τον Ιανουάριο του 2014.
 
«Η απελευθέρωση του αρχηγείου, του κύριου κυβερνητικού συγκροτήματος της πόλης, συμβολίζει την αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους» στην πόλη
 
Οι ιρακινές δυνάμεις συνάντησαν περιορισμένη αντίσταση από τους τζιχαντιστές κατά την προώθησή τους στο κέντρο της πόλης κάτι που είχε παρατηρηθεί έντονα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι το ISIS έχει σημαντική έλλειψη ανδρών και επιλέγει να μαζέψει δυνάμεις για να προστατέψει την Μοσούλη στα νότια της οποίας ήδη βρίσκονται ισχυρές ιρακινές δυνάμεις.
 


pronews