8.6.16

"Θερμό επεισόδιο" στη Σινική Θάλασσα - Κινεζικά μαχητικά J-10 αναχαίτισαν αμερικανικό κατασκοπευτικό RC-135

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


"Θερμό επεισόδιο" σημειώθηκε στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Κινεζικά μαχητικά τύπου J-10 αναχαίτισαν αεροσκάφος υποκλοπών των ΗΠΑ RC-135.
Η παρέμβαση της Κίνας μάλιστα ήταν κάτι περισσότερο από σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον πώς δεν πρόκειται να δεχθεί "παιχνίδια" στην περιοχή, ενώ οι Αμερικανοί μίλησαν για "μη ασφαλή" αναχαίτιση.
Συμφωνα με την Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση του Ειρηνικού ένα εκ των κινεζικών μαχητικών αεροσκασφών προχώρησε χθες σε “μη ασφαλή” αναχαίτιση κατά αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους που πραγματοποιούσε... περιπολία ρουτίνας στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Έτσι "βαπτίζουν" οι Αμερικανοί τις κατασκοπευτικές πτήσεις σε μία περιοχή που θεωρείται "διακεκαυμένη".
Το κινεζικό μαχητικό ήταν τύπου J-10 ενώ το αμερικανικό αεροσκάφος ήταν αναγνωριστικό τύπου RC-135, ανέφερε η ανακοίνωση.
“Ένα από τα κινεζικά μαχητικά πλησίασε το αμερικανικό αεροσκάφος σε μη ασφαλή απόσταση, ενώ μετά την αρχική αξιολόγηση, η κίνηση αυτή αποδίδεται σε αδέξιο χειρισμό, καθώς δεν έγιναν άλλοι προκλητικοί ή επικίνδυνοι ελιγμοί,” ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ, χωρίς να προσδιορίσει την απόσταση στην οποία πλησίασε το κινεζικό μαχητικό.
“Το αμερικανικό ΥΠΑΜ χειρίζεται το θέμα με την Κίνα μέσω των κατάλληλων διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών επικοινωνίας,” σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας από την πλευρά του, δήλωσε ότι εντόπισε την αναφορά και την εξετάζει. Είναι σαφές ωστόσο πώς η αναχαίτιση έγινε προκειμένου το Πεκίνο να δηλώσει την "κόκκινη γραμμή" στις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον.

pronews