11.6.16

Ανηλεείς ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Χαλέπι και Ράκκα - Το ISIS νιώθει την «ανάσα» του συριακού Στρατού στην «πρωτεύουσά» του (βίντεο)


ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Συνεχίζονται οι ανηλεείς νυχτερινοί βομβαρδισμοί της RuAF κατά των θέσεων των ισλαμιστών στο βόρειο Χαλέπι με ιδιαίτερη έμφαση στα υπό τον έλεγχο του ISIS υψώματα του Anadan και στις πόλεις Haritan, Bayyanoun και Hayyan προετοιμάζοντας 
 
Η RuAF όμως πραγματοποιεί μεγάλες επιδρομές και στο νότιο Χαλέπι στις πόλεις Khan Touman, Al-Zorba και Khalidiyah αλλά και στην Ράκκα με ιδιαίτερ έμφαση στην καταστροφή ισλαμιστικών ενισχύσεων στον αυτοκινητόδρομο Ράκκα-Χαλέπι
 
Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την συνάντηση του Ρώσου ΥΠΑΜ Σ.Σοιγκού με τους ομόλογούς από Ιράν και Συρία.
 
Στην συνάντηση αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή αφού το ISIS παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα κάμψης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του.
 
Το ρωσικό Επιτελείο μαζί με το ιρανικό βλέπουν ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την προέλαση του συριακού Στρατού προς την Ράκκα. Υπάρχουν βάσιμε φιλοδοξίες ότι η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου μπορεί να ανακαταληφθεί ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
 
Μετά η απελευθέρωση της Deir Ezzor θεωρείται μια πολύ πιο απλή διαδικασία, ενώ η επερχόμενη ήττα του ISIS στο μέωπο του Ιράκ στην Φαλούτζα ουσιαστικά θα αφήσει αβοήθητους τους ισλαμιστές της Συρίας.
 
Αυτό που η κυβέρνηση της Δαμασκού θα επιχειρήσει με παρότρυνση Ιρανών και Ρώσων είναι η εκκαθάριση της ανατολικής Συρίας. Είναι κάτι εφικτό και ρεαλιστικό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.
 
Η Ράκκα για Ρώσους και Ιρανούς είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς η πόλη θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελέσει ένα σημείο απ'οπου θα πέρναγε ένας μελλοντικός αγωγός που θα μετέφερε καταριανό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.
 
Η αρχική χάραξη είχε το Χαλέπι ως επίκεντρο. Στο Χαλέπι Ρώσοι και Ιρανοί έχουν επιλέξει την σταθεροποίηση του μετώπου. Η RuAF βομβαρδίζει σφοδρώς την οποιαδήποτε ενέργεια των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα και της Jays-Al-Islam κατά των κυβερνητικών θέσεων με σημείο εξόρμησης την πόλη Khan Touman
 
Αυτή τη στιγμή θεωρείται πιο εφικτό η καταστροφή του ISIS το οποίο φαίνεται να χάνει σε Συρία,Ιράκ ακόμα και στην Λιβύη όπου ο επονομαζόμενος λιβυκός Στρατός κατέλαβε το προπύργιό του, την Σύρτη.
 
Με τις δύο άλλες οργανώσεις η Δαμασκός και οι Σύμμαχοί της θα ασχοληθούν σε δεύτερη φάση.
 
Στον αυτοκινητόδρομο Χαλέπι-Ράκκα οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε καίρια σημεία για να καταλάβουν την αεροπορική βάση της Tabqa. Αυτή η βάση είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς οι Ρώσοι θα μπορέσουν αν μεταφέρουν επιθετικά ελικόπτερα Mil-Mi-28 και Κa-52, όπως και μαχητικά κρούσης για να ξεκινήσει η εκτστρατεία ανακατάληψης της Ράκκα.
 
Στην επιχείρηση συμμετέχουν οι επίλεκτοι του συριακού Στρατού, τα «Γεράκια της Ερήμου».