23.6.16

Το πρώτο F-35 Adir των Ισραηλινών είναι εδώ… (vid.)


Με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας, η τελετή για την έξοδο από τη γραμμή παραγωγής του πρώτου μαχητικού F-35A Lightning II για την Αεροπορία του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι περήφανο που αποτελεί την πρώτη χώρα στην περιοχή που παραλαμβάνει και επιχειρεί [το μαχητικό]» δήλωσε ο Avigdor Liberman, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
«Το F-35 είναι το καλύτερο μαχητικό στον κόσμο και η επιλογή του συνόλου της στρατιωτικής μας ηγεσίας στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι σαφές και φανερό σε εμάς και σε ολόκληρη την περιοχή ότι το νέο F-35, το Adir, θα δημιουργήσει πραγματική αποτροπή και θα ενισχύσει τις δυνατότητες μας σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.
Εξίσου ενθουσιώδης ήταν και ο ταξίαρχος Tal Kelman, Αρχηγός του Επιτελείου της Αεροπορίας του Ισραήλ που δήλωσε ότι «ως πιλότος που για περισσότερα από 30 χρόνια έχει πετάξει μεγάλη ποικιλία αεροσκαφών, είχα το προνόμιο να πετάξω στον εξομοιωτή του F-35 στο Fort Worth και ήταν σαν να κρατούσα το μέλλον στα χέρια μου». Και συμπλήρωσε: «ο μοναδικός συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής, φονικότητας και η εκπληκτική διεπαφή ανθρώπου – μηχανής θα οδηγήσει τον κόσμο στην πέμπτη γενεά [μαχητικών]».
Συνολικά στην τελετή παρέστησαν περισσότεροι από 400 καλεσμένοι μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ισραήλ, του υφυπουργείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Lockheed Martin, τοπικοί αξιωματούχοι και ο αντιπτέραρχος Chris Bogdan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος F-35, που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ομαλοποιήσει την εξέλιξη του τερατώδους (σε ότι αφορά το μέγεθος και την πολυπλοκότητα) προγράμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) το Ισραήλ προμηθεύεται 33 F-35A συμβατικής απο-προσγείωσης (CTOL: Conventional Take Off and Landing) και ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ανατεθεί έργο στην ισραηλινή αεροδιαστημική βιομηχανία (Israel Aerospace Industries – παραγωγή πτερύγων), Elbit Systems Ltd. (έργο σχετικό με το τρίτης γενεάς σύστημα απεικόνισης επί κάσκας που θα φέρεται από όλους τους πιλότους που θα επιχειρούν τομαχητικό) και Elbit Systems – Cyclone (παραγωγή εξαρτημάτων του κεντρικού τμήματος της ατράκτου από σύνθετα υλικά).
Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 170 F-35 Lightning II που έχουν καταγράψει περισσότερες από 60.000 ώρες πτήσης.

.
defence-point