15.6.16

EURO 2016:Ο τρόμος των drones “τρομοκρατών” πάνω από την Ευρώπη και τα γήπεδά της!


Γράφει ο Πολυδεύκης
Η Γερμανία θεωρεί πιθανό, πλέον , το σενάριο χρήσης τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, drones, για την πρόκληση τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό προέκυψε έπειτα από δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ), ο οποίος ανέφερε ότι τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν εναντίον γηπέδων και άλλων χώρων μαζικής συγκέντρωσης. Μάλιστα η ΒΚΑ δημιούργησε μία νέα Διεύθυνση παρακολούθησης της αγοράς drones, τη στιγμή που ιδιοκτήτες γηπέδων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αυτό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ποδοσφαιρική ομάδα Bayern Munich έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την επίσης γερμανική Rheinmetall για την προμήθεια ηλεκτρομαγνητικών αμυντικών συστημάτων παρεμβολής UAV, τα οποία θα προστατεύουν το γήπεδο της ομάδας, Allianz Arena.
Άλλωστε υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν την χρήση drones από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ, γεγονός που δικαιολογεί τις οποίες ανησυχίες, αφού θεωρείται πως υπάρχει η γνώση στη χρήση τους από εκπαιδευμένους εξτρεμιστές. Ένα τέτοιο πτητικό μέσο θα μπορούσε να μεταφέρει μία ποσότητα χημικών αερίων, όπως το γνωστό Sorin, το οποίο θα επέφερε την προσβολή ανυποψίαστων πολιτών και την πρόκληση τρόμου στις δυτικές κοινωνίες. Η απόκτηση ενός τέτοιου μέσου θεωρείται εξαιρετικά φτηνή ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και από το διαδίκτυο, καθιστώντας τη λύση τέτοιων επιθέσεων εξαιρετικά επικίνδυνη. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι το ISIS ίσως να διαθέτει και τεχνικούς που να μπορούν να κατασκευάσουν και μεγαλύτερα drone φτιαγμένα από απλά υλικά στα οποία ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση.
Το 2014 και το 2015 υπήρξαν αρκετές φορές αναφορές για παρακολούθηση πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία. Φυσικά η επίθεση με drone σε τέτοιες εγκαταστάσεις αποτελεί μόνο φανταστικό σενάριο, ωστόσο η χρήση τους θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα μέτρα φύλαξης αυτών, καθώς και να βοηθήσει σε μία επίθεση από εδάφους, μέσω μικρής ποσότητας εκρηκτικών που θα μπορούσε να μεταφερθεί από αυτά, εναντίον αμυντικών θέσεων των εργοστασίων. Η μόνη άμυνα φαίνεται πως είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών τα οποία αποσκοπούν στην απώλεια του ελέγχου του UAV από το χειριστή του. Αλλά αυτά τα συστήματα δε μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε πιθανό στόχο των τρομοκρατών.
Το ISIS δεν αποσκοπεί απαραίτητα στην προσβολή hard targets, όπως χαρακτηρίζονται οι καλά φυλασσόμενοι χώροι. Είναι δεδομένο πως κάθε αμυνόμενος διαθέτει ένα σημείο κορεσμού των δυνάμεών του, με αποτέλεσμα να θέτει μία ιεράρχηση των σημείων που θα υπεραμυνθεί. Έτσι μένουν ορισμένα κενά στη φύλαξη μίας ολόκληρης περιοχής, χαρακτηρίζοντας κάποια λιγότερο σημαντικά σημεία ως soft targets. Για το ISIS όμως κάθε στόχος είναι σημαντικός, επειδή αποσκοπεί στην προσβολή της κουλτούρας και της καθημερινότητας των Δυτικών και όχι απαραίτητα στην καταστροφή υποδομών. Επί παραδείγματι μία «βρώμικη» βόμβα με Sorin σε ένα σχολείο θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια αποτελεσματική από μία βόμβα σε μία στρατιωτική εγκατάσταση.
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που εξελίσσεται στη Γαλλία, όλοι όσοι ασχολούνται με την ασφάλεια μπορεί να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους σε γήπεδα και ανοιχτές ζώνες φιλάθλων, τις λεγόμενες fans zones. Μπορεί ακόμα και να ελέγχουν διεξοδικά τα ΜΜΜ και τα σημεία μετεπιβίβασης ή ακόμα και τουριστικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο. Ωστόσο, και μία επίθεση σε ένα οποιοδήποτε πάρκο θα ήταν αρκετή για να επιφέρει αναστάτωση και τρόμο στους Γάλλους, αλλά και σε ξένους φιλάθλους.
Ακόμα και μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ο κίνδυνος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος δε θα έχει εξαλειφθεί. Η χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει γίνει τόσο προσιτή προς όλους μας, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά μπορεί και να βοηθήσει και στην επίτευξη ενός χτυπήματος. Άλλωστε, όπως είχαν πει κάποιοι άλλοι τρομοκράτες (IRA) μετά την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο Brighton: «Να θυμάστε, εμείς χρειάζεται να σταθούμε τυχεροί μόνο μία φορά, εσείς χρειάζεται να στέκεστε τυχεροί για πάντα»…
Militaire.gr