20.6.16

Κύπρος: Δυο CL-415 της ΠΑ στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς


Δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας στέλνει η Ελλάδα ως βοήθεια στην Κύπρο για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες Κυριακή στην περιοχή Ευρύχου.

Τα δυο πυροσβεστικά "καναντέρ" που βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ρόδο, απογειώθηκαν λίγο μετά της 4 τα ξημερώματα με προορισμό την Κύπρο, για να συνδράμουν τον στόλο των 10 πτητικών μέσων (3 κ των οποίων Ισραηλινά) που επιχειρούν στην Μεγαλόνησο.



Παράλληλα, αεροσκάφος C-27 μετέφερε κλιμάκιο με προσωπικό και υλικά από τη Θεσσαλονίκη που είναι η έδρα της Μοίρας των πυροσβεστικών, ώστε να υποστηρίξει τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη. 

Τα δυο ελληνικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και αμέσως ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις.

Μάθετε τα πάντα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κύπρο, στο Newsit.com.cy


Ο πρωθυπουργός τίμησε τους "αφανείς ήρωες" των πυροσβεστικών στην Ελευσίνα



Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 17 Ιουνίου 2016, ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ελευσίνας και είχε μιλήσει με τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Απευθύνοντας τον λόγο του προς τα πληρώματα, είχε πει μεταξύ άλλων:

Οι πυρκαγιές "είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τα σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την ψυχή των ανθρώπων που βρίσκονται στην θέση να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να υπερασπισθούν το δημόσιο συμφέρον. Και αυτοί είστε εσείς. Και θέλω ειλικρινά από καρδιάς να εκφράσω και την εμπιστοσύνη και τη στήριξη, τον θαυμασμό θα έλεγα, γιατί αυτό που κάνετε δεν είναι λίγο.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται με κίνδυνο τη ζωή σας, με μεγάλη επιτυχία όμως, την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και μεγάλων πυρκαγιών. Εύχομαι φέτος τα πράγματα να μην είναι όπως τα παλαιότερα χρόνια, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες πυρκαγιές. 




Σε μεγάλο βαθμό όμως η ετοιμότητα σας, η δυνατότητα να είστε διαρκώς σε επιφυλακή και να σβήνετε τις φωτιές, πριν αυτές επεκταθούν, είναι, νομίζω, το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που προστατεύει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, τις περιουσίες των συμπολιτών μας, σε ένα ακήρυχτο πόλεμο κάθε καλοκαίρι με τα στοιχεία της φύσης. {...} Δεν έχω περισσότερα λόγια· νομίζω ότι το σημαντικότερο που έχω να πω απέναντι σας είναι ότι, ειλικρινά, θεωρώ ότι αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εκ μέρους του ελληνικού Λαού, της ελληνικής Πολιτείας, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου". 

onalert