8.6.16

Ε.Τσακαλώτος: «Άρση των capital controls ακόμα και από τον Σεπτέμβριο» προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

«ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα επιλεχθούν απ' το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, κάτι που θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης ακόμα και από το φθινόπωρο δήλωσε σήμερα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για τους επενδυτές.
Κατέστησε δε σαφές ότι το Grexit θα αποσυρθεί ως σενάριο μόλις δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι περιορισμοί στα capital control άρονται και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», είπε σχετικά.
«Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε.
«Απ' τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών.
«Τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιπαρέλθει το οικονομικό κόστος απ' τη δημοσιονομική προσαρμογή: Το QE, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μία γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος», κατέληξε.
pronews